Şantajul diplomatic al Turciei ar putea să devină realitate. Dacă nu primeşte noi avioane F-16, Ankara s-ar putea reorienta către o cooperare cu industria rusă de apărare

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Recenta solicitare a Turciei de a achiziționa avioane de luptă F-16 din Statele Unite, ca o compensare a excluderii sale din programul F-35, reprezintă o șansă de a îmbunătăți relațiile reci dintre cele două țări, a declarat Alper Coșkun, fost diplomat turc și membru al grupului de experţi din cadrul think tank-ului Carnegie Endowment for Internaţional Peace.

La începutul lunii octombrie, mai multe site-uri de specialitate din domeniul militar au relatat că în ciuda tuturor relaţiilor tensionate din ultimii ani pe care Turcia le are cu Statele Unite, Ankara poartă discuţii cu compania americană Lockheed Martin pentru a achiziţiona 40 de avioane de luptă F-16 şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele aflate deja în serviciul Forţelor Aeriene Turce.

Pe fondul acestor informaţii, dar şi ca urmare a nenumăratelor declaraţii oficiale, venite atât de la oficiali turci, cât şi de la oficiali americani, fostul diplomat turc Alper Coșkun a precizat într-un articol pentru think tank-ul Carnegie că ’’acordul F-16 a devenit un test de turnesol’’ pentru viitorul relaţiilor dintre SUA şi Turcia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost primul oficial care a ţinut să facă precizări suplimentare despre intenţiile Turciei, precizând că Statele Unite sunt cele care au propus vânzarea acestor avioane, în schimbul investiţilor pe care Ankara le-a făcut în programul F-35, din care Ankara a fost exclusă.

Dar, după declaraţiile lui Erdogan a venit şi surpriză. Pentagonul a venit la scurt timp cu un comunicat oficială prin care a precizat că SUA nu a făcut nicio ofertă Turciei pentru vânzarea de avioane F-16.

Coșkun precizează că relaţia dintre SUA şi Turcia este de așteptat să se înrăutățească și mai mult dacă Washingtonul refuză să vând avioane F-16 către Ankara.

Prin îndeplinirea cererii Turciei pentru avioanele F-16, Washingtonul ar putea, de asemenea, să o descurajeze să urmeze căi alternative, cum ar fi o cooperare mai profundă a industriei sale de apărare cu cea a Rusiei, a spus Coşkun.

Achiziția S-400 de către Ankara în 2017 a generat o lungă şi continuă stare de tensiune diplomatică între Turcia şi Statele Unite, deoarece Washingtonul consideră că achiziționarea acestor sisteme ruseşti reprezintă un risc major pentru apărarea și interoperabilitatea la nivelul NATO.

După livrarea primului sisteme S-400 în Turcia, în iulie 2019, Washington a decis să excludă Turcia din programul F-35 Joint Strike Fighter în cadrul căruia companiile turcești din industria aeronautică au jucat un rol destul de important prin construirea şi furnizarea mai multor componente.

Trebuie ţinut cont că Erdogan a anunțat în septembrie că intenționează să achiziționeze suplimentar sisteme de rachete S-400 din Rusia, un demers care contravine angajamentelor Turciei ca aliat al NATO. 

 

De la Ankara, acest semnal a fost transmis de mai multe ori luna trecută


Înainte ca Pentagonul să contrazică declaraţiile lui Erdogan, președintele Industriei de Apărare a Turciei, Ismail Demir, a declarat că dacă Statele Unite refuză să vândă avioane F-16, Ankara se poate reorienta către aeronave ruseşti Su-35 şi Su-57.

Citat de mass-media rusă, șeful Președinției Turce a Industriilor de Apărare, Ismail Demir, a declarat că Ankara este dispusă să cumpere avioane de luptă Su-35 și Su-57 din Rusia dacă SUA blochează vânzarea avioanelor de luptă F-16.

"Dacă procesul [achiziționarea și actualizarea F-16] nu aduce rezultate, atunci Turcia nu va rămâne fără alternative. Dacă este necesar, tema Su-35 și Su-57 poate fi deschisă oricând. Industria noastră va face totul pentru a ne asigura securitatea, și dacă este nevoie de ceva în plus, atunci putem găsi întotdeauna o cale de ieșire", a spus Demir, în urmă cu două săptămâni.

Dar, tot recent, într-un interviu acordat CNN Turk, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a ţinut să precizeze că SUA ar trebui fie să livreze Ankarei avioanele de luptă F-35 pe care Turcia le-a plătit, fie să returneze banii, fie să ofere un alt produs la schimb.

Mevlut Cavusoglu a declarat pentru CNN Turk că dacă SUA nu vor să rezolve problema excluderii Ankarei din programul F-35 sau dacă Congresul blochează rezolvarea acesteia, Turcia va lua în considerare alte opțiuni, inclusiv achiziționarea de avioane ruseşti Su-35 sau Su-57.

 

De la Washington se trimit semnale că nu se va da curs, cel puţin momentan, solicitării Turciei pentru noi avioane F-16

 

Astfel, săptămâna trecută, unsprezece congresmeni democrați și republicani de la Washington i-au cerut președintelui Joe Biden să refuze cererea Ankarei de a achiziționa avioane de luptă F-16, precizând că, deşi Turcia este un stat membru al NATO, se comportă ca un adversar.

„Vă îndemnăm să acționați în interesul nostru național și de dragul stabilității în estul Mediteranei, refuzând să întăriți arsenalul vechi de avioane de luptă al Turciei și așteptăm cu nerăbdare să primim răspunsul dumneavoastră”, au adăugat ei.

„Nu ne putem permite să ne compromitem securitatea națională trimițând avioane fabricate în SUA unui aliat din tratat [NATO] care continuă să se comporte ca un adversar”, au spus congresmenii americani care au semnat scrisoarea înaintată președintelui Joe Biden.

„Statele Unite nu își pot permite să transfere niciun echipament militar avansat guvernului Turciei în acest moment”, se mai precizează în scrisoare.

Acordul prin care Turcia vrea să achiziţioneze 40 de avioane F-16 de la compania Lockheed Martin trebuie să treacă prin procesul de aprobare al vânzărilor militare externe, care este supus validării de către Departamentul de Stat al SUA, precum și de către Congresul SUA – care poate bloca această vânzare.

Trebui precizat că această achiziţie ar urma să aibă loc într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi Turcia nu sunt cele mai bune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel