Căderea Kabului în minile talibanilor | Șeful Statului Major american: Nimic nu indica faptul că armata şi guvernul din Afganistan s-ar prăbuşi în 11 zile

S.I. Catalin / 19 aug 2021 / 09:57

"Nimic nu indica faptul că armata şi guvernul afgan s-ar prăbuşi în 11 zile", a declarat miercuri şeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, în răspuns la criticile privind erorile de evaluare ale serviciilor de informaţii americane privind capacitatea autorităţilor afgane de a rezista în faţa ofensivei talibanilor, relatează AFP.

''Nici eu, nici altcineva nu am văzut ceva care să indice o prăbuşire a acestei armate şi a acestui guvern în 11 zile'', a afirmat generalul Mark Milley, în cadrul unei conferinţe de presă.

Forţele de securitate afgane aveau ''pregătirea, dimensiunea şi capacitatea de a-şi apăra ţara şi era o chestiune de voinţă şi de gestionare'' a situaţiei, a subliniat el. ''Şi nici eu, nici altcineva nu anticipam prăbuşirea unei armate de această dimensiune în 11 zile'', a reafirmat generalul american.

Rapoartele serviciilor de informaţii au indicat posibilitatea unei ''preluări a puterii de către talibani după o prăbuşire rapidă a forţelor de securitate şi a guvernului afgan (...) Dar durata acestui colaps rapid a fost, în general, estimată la săptămâni, luni şi chiar ani după plecarea noastră", a explicat Mark Milley, potrivit Agerpres.

Totodată, generalul american a afirmat că talibanii permit cetăţenilor americani să ajungă pe aeroportul din Kabul pentru a părăsi Afganistanul.

"Talibanii facilitează trecerea în siguranţă către aeroport a cetăţenilor americani, fiind vorba de deţinătorii unui paşaport american", a precizat el.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy