Bosnia e la un pas de reînceperea războiului. Ioan Mircea Pașcu: Rusia va „activa Bosnia” dacă va avea nevoie de un nou conflict

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Bosnia și Herțegovina
Sursă foto: Ministerul Apărării din Bosnia și Herțegovina

Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării în România (2000 - 2004) și ulterior vicepreședinte al Parlamentului European, atrage atenția cu privire la situația din Bosnia și Herțegovina, aflată pe un butoi de pulbere ca urmare a tentativelor de secesiune din partea bosniacilor sârbi.

Teama reînceperii războiului în Bosnia e mai mare ca niciodată după terminarea conflictului care a avut loc în 1992 și 1995. 

Situația a degenerat după ce la finalul lunii iulie sârbii bosniaci au blocat activitatea guvernului central, iar liderul lor separatist, Milorad Dodik, a anunţat măsuri de dezmembrare a instituţiilor cheie ale statului.

 

Rusia e pregătită să „activeze Bosnia”

 

O retragere a Republicii Srpska din forţele armate, organul judiciar superior şi administraţia fiscală ale Bosniei și Herțegovinei ar fi echivalentul unui război în Bosnia.

CITEȘTE ȘI: Turcia avertizează Republica Srpska că e „greșit și periculos” drumul spre secesiunea Bosniei și Herțegovinei

În tot acest climat extrem de tensionat, Ioan Mircea Pașcu avertiează că Federația Rusă ar putea să se folosească de acest conflict în cazul în care negocierile cu NATO nu vor da rezultate.

Situația din Bosnia devine tot mai complicata, de când sârbii amenință cu separarea … Este foarte posibil ca acest lucru sa se întâmple, in cazul in care Rusia va considera ca negocierile pe care sta sa le deschidă cu NATO nu vor merge cum trebuie pentru ea… Atunci este posibil sa “activeze” Bosnia, ca o noua problema pentru NATO.

Sa vedem … sper sa nu am dreptate! Între timp, tuturor un Craciun linistit!”, a transmis Ioan Mircea Pașcu, pe pagina oficială de Facebook.

 

Rusia a înaintat NATO garanții de securitate și amenință cu războiul în cazul în care nu sunt acceptate

 

Amintim că Federația Rusă a înaintat o serie de solicitări către NATO, numite garanții de securitate, unele fiind din start inacceptabile.

Printre altele Rusia a cerut ca NATO să nu desfășoare trupe noi și arme în statele care au intrat în NATO după 1997 și să fie consultată în cazul în care se simte amenințată. Aici Moscova vizează evident statele din Europa de Est, care s-au aflat în spatele Cortinei de Fier.

Totodată, rușii cer care NATO să nu se extindă spre Est, fiind vizat și Caucazul, dar mai ales Georgia și Ucraina, „linii roșii” pentru care Moscova a precizat de mai multe ori că dacă vor fi încălcate va răspunde militar. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel