MAE rus pune presiune și amenință din nou: Rusia e pregătită de o confruntare militară cu NATO

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Viceministrul pentru afaceri externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a ameninţat din nou cu un răspuns militar în cazul în care NATO nu va respecta cerințele de securitate pe care Federația Rusă le-a înaintat celei mai puternice alianțe militare din istorie.

Totuși, Riabkov a subliniat că Federația Rusă va încerca să prevină un asemenea scenariu și a vorbit despre necesitatea de a menține dialogul pentru a nu se ajunge la o confruntare între ruși și Occident.

Însă Rusia e pregătită pentru a răspunde militar dacă NATO va continua să îi ignore preocupările legate de securitate.

„Am mai spus că vom găsi diferite forme de a răspunde, indiferent prin mijloace militare și tehnico-militare (n.a. - dacă NATO nu răspunde solicitărilor ruse privind garanții de securitate”, a precizat Serghei Riabkov, viceministrul pentru afaceri externe al MAE rus, într-un interviu acordat agenției ruse Tass.

Numărul doi din MAE rus a precizat că Moscova va încerca să prevină acest scenariu și a subliniat importanța dialogului.

Serghei Riabkov nu e la prima astfel de declarație. Acesta a precizat că într-un interviu publicat acum o săptămână același lucru: „"Lipsa de progres în soluţionarea politico-diplomatică a acestei probleme va face ca răspunsul nostru să fie militar şi tehnico-militar”.

 

Rușii cer garanții NATO. În caz contrar amenință cu un conflict militar

 

Rusia a cerut oficial o serie de garanţii de securitate pentru a evita ca Alianţa Nord-Atlantică să continue să se extindă spre est şi să se apropie mai mult de frontierele sale.

SUA au afirmat deja că unele dintre solicitările ruse sunt evident inacceptabile, dar vor răspunde în această săptămână cu mai multe propuneri concrete cu privire la formatul oricăror discuţii cu Rusia.

Printre altele Rusia a cerut ca NATO să nu desfășoare trupe noi și arme în statele care au intrat în NATO după 1997. Aici Moscova vizează evident statele din Europa de Est, care s-au aflat în spatele Cortinei de Fier.

Totodată, rușii cer care NATO să nu se extindă spre Est, fiind vizat și Caucazul, dar mai ales Georgia și Ucraina, „linii roșii” pentru care Moscova a precizat de mai multe ori că dacă vor fi încălcate va răspunde militar. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel