Borrell: UE nu poate împiedica construcția Nord Stream 2. Ucraina anunță că va suferi pierderi imense

Ciprian Dumitrache |
Data publicării:

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că „acest proiect nu se încadrează în cadrul stabilit de UE. Dar nu putem opri companiile să-l implementeze dacă guvernul german este de acord”.

Construcția gazoductului Nord Stream 2 este un proiect privat, iar UE nu poate împiedica construcția acestuia, a declarat de Josep Borrell, șeful diplomației UE, în timpul unei dezbateri în Parlamentul European.

„Cunoașteți situația cu Nord Stream 2. Acesta este un proiect al unui grup de companii private, iar Comisia Europeană și-a exprimat în repetate rânduri opinia cu privire la acesta. Ea a spus că, în opinia sa, această conductă nu va diversifica sursele de energie ale UE, care este unul dintre obiectivele Uniunii Energetice. Acest proiect nu se încadrează în cadrul stabilit de UE. Dar nu putem împiedica companiile să îl implementeze dacă guvernul german este de acord. Dacă aceste companii vor finaliza conducta, trebuie să știe că este necesar să respecte legislația UE. Asta este tot ce putem face la nivelul UE ", a spus Borrell, transmite Polskieradio.

Ministru ucrainean: Când Nord Stream 2 va fi lansat, Ucraina va pierde 1,5 miliarde de dolari

Într-un interviu acordat publicației germane Derstandard, ministrul ucrainean al Economiei, Serhi Marcenko, a declarat că inaugurarea Nord Stream 2 va însemna pentru Ucraina pierderi anuale de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, țara vecină fiind lipsită de veniturile generate de tranzitul gazelor rusești.

Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Polonia, Ucraina, statele baltice și Statele Unite se opun cu tărie construcției gazoductului ruso-german. Criticii proiectului spun că va crește dependența Europei de gazul rusesc și va extinde influența Kremlinului asupra politicii europene. Proiectul este susținut de Germania, Austria și alte câteva țări ale UE.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Engie, Uniper şi Shell) și este finalizată în proporție de 94%.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel