Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane

S.I. Catalin |
Data publicării:

O navă rusească având misiunea de a amplasa conducte pentru finalizarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania va intra sub incidenţa unor sancţiuni din partea administraţiei americane, a indicat luni Ministerul german al Economiei, citat de AFP.

,,Este vorba despre anunţul sancţionării unei nave ruseşti. Luăm act cu regret de acest anunţ", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, confirmând o informaţie apărută în cotidianul economic german Handelsblatt potrivit căruia Washingtonul va va oficializa marţi această decizie.

SUA avertizează companiile europene că ar putea fi sancţionate pentru implicarea în proiectul gazoductului Nord Stream 2

Săptămâna trecută, Departamentul de Stat al SUA a informat luna aceasta companiile europene, pe care le suspectează că ajută Rusia să construiască gazoductul Nord Stream 2, că riscă să fie sancţionate, în contextul în care administraţia Trump pregăteşte o ultimă rundă de măsuri punitive împotriva acestui proiect, au declarat marţi pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Engie, Uniper şi Shell). 

Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect. Lucrările la gazoductul Nord Stream 2 care urmează să facă legătura între Rusia şi Germania au fost reluate la începutul lunii decembrie 2020.

Proiectul Nord Stream 2 se confruntă cu opoziţia politică a Washingtonului, care susţine că va face din Germania "prizoniera" Rusiei, aşa cum a avertizat preşedintele Donald Trump în 2018.

În schimb, Rusia susţine că proiectul Nord Stream 2, promovat de un consorţiu condus de grupul energetic de stat Gazprom, este unul strict comercial. De asemenea, Germania, cea mai mare economie europeană, a spus că gazoductul este un proiect strict comercial. Autorităţile de la Berlin susţin că au nevoie de mai multe gaze naturale pe măsură ce închid termocentralele pe cărbune şi centralele nucleare din motive de mediu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel