Potrivit celor de la Military.com, SUA iau în calcul restricționarea zborurilor la altitudine joasă pentru bombardierele B-1B Lancer. Motivul îl reprezintă faptul că aceste zboruri accentuează starea de degradare a bombardierelor care oricum mai sunt operaționale în număr mic.
Bombardierele au fost construite în contextul unui posibil război nuclear cu Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Construcția acestora a început în anii 1980 iar US Air Force urmărea să se folosească de capacitatea nucleară și abilitatea bombardierelor de a zbura la joasă altitudine pentru a evita sistemele radar ale inamicului.
Însă de la sfârșitul Războiului Rece s-au schimbat multe pentru B-1B Lancer. În primul rând acestea și-au pierdut capacitatea nucleară.
Dar, pentru ca SUA să poată opera bombardierele B-1B Lancer până spre mijlocul anilor 2030, Pentagonul ia în calcul renunțarea la zborurile la joasă altitudine.
Washingtonul dorește să înlocuiască bombardierele B-1 Lancer cu Northrop Grumman B-21 Raider.
În prezent doar 60 de B-1 Lancer mai sunt sub comanda US Air Force. Dintre ele doar șase sunt operaționale, 15 bombardiere se află în mentenanță iar 39 sunt consemnate la sol din diferite probleme tehnice.