Aurescu, la New York: Capitalizarea potenţialului portului Constanţa la Marea Neagră are relevanţă strategică

Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:
Bogdan Aurescu, sursă foto: Facebook MAE
Bogdan Aurescu, sursă foto: Facebook MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, miercuri, la reuniunea ministerială 'Apel la acţiune pentru securitatea alimentară globală' ('Global Food Security Call to Action'), context în care a declarat că, în contextul conflictului din Ucraina, 'capitalizarea potenţialului portului Constanţa la Marea Neagră are relevanţă strategică'.

Reuniunea este organizată la sediul ONU din New York. 'Capitalizarea potenţialului portului Constanţa la Marea Neagră are relevanţă strategică. Capacitatea portului Constanţa este semnificativă. Numai anul trecut am transportat pe mare peste 25 de milioane de tone de cereale.

Astfel, Constanţa a devenit primul port în ceea ce priveşte exportul de cereale', a spus şeful diplomaţiei române. În actualul context, a amintit el, primul transport de porumb din Ucraina de la începutul războiului a plecat din portul Constanţa la finalul lunii aprilie.

'Am continuat cu alte transporturi care însumează peste 240.000 de tone de cereale din Ucraina', a completat ministrul de Externe.

Bogdan Aurescu a vorbit despre nevoia de securitate în ceea ce priveşte transportul în Marea Neagră, ceea ce înseamnă crearea unor 'coridoare albastre', anume zone sigure.

'Este nevoie şi de un efort comun în ceea ce priveşte transportul cerealelor din Ucraina şi apărarea de mine în derivă. Aşadar, facem apel la un mai mare efort internaţional, o coaliţie a celor ce doresc să se implice, pentru a mobiliza susţinerea din partea cât mai multor state pentru crearea unui asemenea coridor, care să aibă şi o componentă marină, pentru transportul de produse din Ucraina, mai ales cereale, către ţări terţe care le aşteaptă', a arătat el.

Ministrul român a mai spus că este nevoie de o 'operaţiune coerentă şi solidă, care să implice apărarea de mine în derivă şi neutralizarea acestora'.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi alţi înalţi oficiali au informat cu privire la exacerbarea fenomenului insecurităţii alimentare, despre impactul global al agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi măsurile pe care ONU le are în vedere ca răspuns la provocările rezultate în acest context.

Miniştrii de externe participanţi au evidenţiat nevoile umanitare actuale, axându-se pe eforturile de dezvoltare pe termen lung, necesare pentru consolidarea rezilienţei statelor afectate în contextul actual. România s-a alăturat Declaraţiei adoptate în cadrul reuniunii ministeriale pe tema Roadmap for Global Food Security - Call to Action, care cuprinde o serie de acţiuni concrete propuse, prin care statele 'cu resurse disponibile' se angajează să ia diverse măsuri, ca răspuns la criza alimentară mondială, printre care contribuţii financiare umanitare, donaţii, menţinerea pieţelor deschise şi evitarea de restricţii, sporirea producţiei de îngrăşăminte, măsuri pentru agriculturi durabile, reziliente, favorizarea inovaţiilor şi a agriculturii inovative, transparenţa şi partajarea promptă a datelor pentru monitorizarea evoluţiilor de pe piaţa globală a alimentelor.

Joi, ministrul Bogdan Aurescu va participa, la New York, şi la dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate al ONU cu tema 'Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale - conflict şi securitate alimentară', organizată de SUA, în calitate de preşedinte al CS ONU pentru luna mai.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel