Armata rusă se pregătește de 6 luni de apărare, dar ultimele 72 de ore haotice arată câteva probleme importante

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rusă
Armata rusă

CNN scrie că ultimele 72 de ore trădează lipsa de pregătire a Rusiei pentru o contraofensivă a Forțelor Armate. 

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat că pregătirile pentru contraofensivă sunt aproape încheiate, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a asigurat că operațiunea va a avea loc, dar evident nu a precizat data exactă de începere.

”Când va vrea Dumnezeu, vremea și decizia comandanților, o vom face”, a spus Reznikov.

Poate că a început deja; poate sunt doar câteva săptămâni distanță. Nu știm - și acest fapt este un indicator serios al succesului Ucrainei în stadiul inițial - se arată într-o analiza CNN.

La rândul său, publicația New York Times estima acum câteva zile că Ucraina se pregătește să lanseze o contraofensivă în luna mai. Publicația amintește că SUA și alți aliați ai Ucrainei din țările NATO au furnizat „ o cantitate mare de artilerie și muniție pentru viitoarea luptă” pentru nevoile Forțelor Armate ucrainene. NYT nota că această ipoteză este o schimbare semnificativă față de situația de acum două luni, când armele importante încă nu ajunseseră și înalții oficiali americani erau oarecum îngrijorați că stocurile de muniție s-ar putea epuiza.

 

Se pregătesc de 6 luni de apărare

 

Articolul subliniază că, după ce s-au retras din regiunea Harkov și Herson, rușii au avut la dispoziție cel puțin șapte luni pentru a se pregăti pentru următoarea țintă probabilă a atacului ucrainean: regiunea Zaporojie.

CNN scrie că ultimele 72 de ore trădează lipsa de pregătire a Rusiei pentru o contraofensivă a Forțelor Armate. 

Acest lucru este evidențiat de o serie de factori:

În primul rând, demiterea ministrului adjunct al apărării al Federației Ruse, care este responsabil de logistică, Mihail Mizintsev. Ministerul Apărării al Rusiei nu i-a anunțat demiterea, emițând doar un decret conform căruia locul său este acum ocupat de Aleksandr Kuzmenkov.

„Măcelarul lui Mariupol”, cum este numit Mizintsev, a făcut cu siguranță destule greșeli în timpul războiului pentru a exista motive să fie demis. Dar asta nu răspunde la întrebarea: De ce acum? „Prin înlăturarea miniștrilor cheie cu câteva momente înainte ca armata să se confrunte cu o contraofensivă ucraineană, Moscova trimite un semnal de haos”, se arată în articol.

Schimbările constante în rândul comandanții militari au subminat capacitatea Moscovei de a conduce o campanie militară eficientă în Ucraina, este de părere și ISW.

În al doilea rând, jurnaliștii au acordat atenție declarațiilor liderului Wagner Yevgheni Prigojin, care „duminică a decis să acorde un alt interviu lung în care a dezvăluit întreaga amploare a problemelor cu care se confruntă mercenarii săi”. Potrivit lui Prigojin, soldații săi au atât de puține muniții încât ar putea fi nevoiți să se retragă din Bakhmut, un oraș fără importanță strategică majoră, dar pentru care s-au pierdut mii de vieți încercând să-l captureze.

Pariul ucrainenilor pe ofensivă este riscant

De cealaltă parte, nici Ucraina nu e ferită de riscurile aferente contraofensivei.

Dacă reușește, contraofensiva poate avea o influență decisivă asupra dezvoltării războiului și a negocierilor. Dar The Financial Times avertizează că pariul pe ofensivă este riscant.

Prima problemă a ucrainenilor este forța de muncă disponibilă - Kievul dispune totuși de prea puțini militari antrenați, față de nevoile reale.

Principala problemă este că întreaga operațiune se va desfășura fără sprijinul forțelor aeriene. 

„Dacă atacul ucrainean este puternic și rapid și ei (ucrainenii) ajung în spatele rușilor, linia frontului se va prăbuși, iar rușii vor fugi la fel ca în timpul contraofensivei de la Harkov”, spune, pentru FT, fostul comandant britanic al batalionului de puști motorizate Ben Barry.

Totuși, dacă ofensiva eșuează sau se blochează, ucrainenii nu vor fi într-o poziție mai bună pentru a negocia. Chiar și un succes minor poate să nu-i ajute prea mult, pentru că întinderea teritoriului pe care rușii îl ocupă este considerabilă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel