Aproape o sută de țări, inclusiv România, au semnat acorduri cu talibanii pentru accesul în Afganistan după expirarea termenului limită

Cătălin Costea |
Data publicării:

Nu mai puțin de 98 de țări, printre care și România, au încheiat acorduri cu talibanii privind garantarea accesului pentru evacuarea persoanelor din Afganistan, potrivit declarației comune publicate pe site-ul oficial al Departamentului de Stat al SUA (state.gov).

Acordul va permite țărilor să continue evacuarea cetățenilor proprii și a aliaților afgani după expirarea termenului limită de 31 august stabilit pentru retragerea trupelor străine din Afganistan.

“Cu toții ne-am angajat să ne asigurăm că cetățenii noștri, cetățenii și rezidenții, angajații, afganii care au lucrat cu noi și cei care sunt expuși riscului pot continua să călătorească liber către destinații din afara Afganistanului. Am primit asigurări din partea talibanilor că tuturor cetățenilor străini și oricărui cetățean afgan cu autorizație de călătorie din țările noastre li se va permite să procedeze în mod sigur și ordonat la punctele de plecare și să călătorească în afara țării. Vom continua să eliberăm documentația de călătorie afganilor desemnați și avem o clară așteptare și angajamentul talibanilor de a le permite deplasarea în țările noastre. Remarcăm declarațiile publice ale talibanilor care confirmă această înțelegere, se precizează textual în comunicatul oficial.

Declarația a fost inițial difuzată pe 29 august, iar până în prezent nu a suferit modificări, deși site-ul guvernamental american anunțase ca fiind posibilă o astfel de situație.

Comentariul autorului: Cu toate că acest prim acord are un caracter cel puțin semioficial și ar putea conduce la ideea că multe din statele lumii sunt dispuse să recunoască autoritatea mișcării talibane în Afganistan, este puțin probabil ca această situație să se mențină și după finalizarea retragerii personalului vizat.

Foarte probabil, evoluția relațiilor cu Afganistanul va depinde decisiv de modul în care talibanii vor asigura respectarea drepturilor omului în țară și implementarea unui sistem politico-administrativ care să nu contravină valorilor internaționale acceptate de majoritatea statelor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel