Ankara confirmă: Turcia va continua să asigure securitatea aeroportului din Kabul după retragerea trupelor NATO

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Turcia va continua probabil să asigure securitatea aeroportului din Kabul chiar şi după ce trupele NATO se vor retrage din Afganistan în această vară, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, relatează dpa.

Misiunea NATO 'Resolute Support' (RS) condusă de SUA de instruire, consiliere şi sprijinire a forţelor guvernamentale afgane se va încheia odată cu retragerea trupelor alianţei militare în septembrie din ţară.

Turcia, stat membru al NATO, asigură protecţia aeroportului, iar Ankara a declarat joi că este dispusă să-şi păstreze trupele acolo pentru a continua operaţiunea. Continuarea angajamentului Turciei poate avea loc sub un nou mandat ONU sau în baza unui acord bilateral cu guvernul afgan.

DefenseRomania a scris în urmă cu o lună de zile că după retragerea NATO din Afganistan, Turcia va prelua controlul aeroportului din Kabul.

Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Erdogan, a declarat că Turcia susţine 'canale' de comunicare cu talibanii.

Aeroportul din Kabul a reprezentat o dilemă pentru Statele Unite şi alte ţări ale căror forţe părăsesc Afganistanul. Ele sunt îngrijorate în legătură cu modul în care îşi vor evacua personalul, precum diplomaţii, dacă luptele s-ar extinde în oraş.

Erdogan a legat recent prezenţa continuă a trupelor turceşti de 'un sprijin diplomatic, logistic şi financiar' din partea Statelor Unite. Cele două state au avut discuţii asupra unui acord. Turcia ar putea asigura, de asemenea, securitatea misiunilor străine.

În mai, generalul american Mark Milley a declarat că sunt în curs discuții cu toate statele aliate din NATO despre modul în care se poate garanta cel mai bine securitate pe  aeroportul din Kabul.

Un acord în valoare de 130 de milioane de dolari pare să fi fost convenit acum cu Turcia înaintea summitului NATO din această lună, deși datele și detaliile nu au fost încă finalizate.

Trupele turcești au fost desfășurate în cadrul misiunii NATO în Afganistan din 2003, dar nu se angajează în operațiuni şi misiuni de luptă.

Ankara a preluat un rol diplomatic din ce în ce mai activ în conflict, acceptând o cerere a Washingtonului la începutul acestui an de a purta discuții de pace între insurgenții talibani și guvernul de la Kabul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel