Aliații SUA fac eforturi pentru a bloca impulsul „Cumpărați american!”, lansat de la Washington

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force
M1 Abrams, în timpul unui transport aerian. Sursă foto: US Air Force

Mai mulți aliați militari apropiați ai Statelor Unite, îngrijorați că propunerea legislativă „Cumpărați american!”, destinată intensificării achizițiilor din economia SUA, va schimba pactele comerciale de lungă durată din apărare, cer Senatului american să anuleze măsura sau cel puțin să o facă mai prietenoasă. Printre aceste țări aliate se află Australia, Canada, Franța, Germania și Marea Britanie.

Un grup de 25 de atașați militari străini, ale căror țări au acorduri comerciale reciproce speciale cu Pentagonul, au adresat, pe 28 octombrie, o scrisoare unor membri ai Senatului. Aceștia au cerut președintelui Comitetului pentru Servicii Armate al Senatului, Jack Reed, și membrului de rang înalt, Jim Inhofe, să se opună în timpul eventualelor discuții, astfel încât să se ajungă la un compromis în proiectul de lege privind politica de apărare pentru 2022 (NDAA 2022).

Într-un interviu acordat marți publicației Defense News, Pieter-Henk Schroor, atașatul militar olandez, care conduce DMAG (Defense MOU Attachés Group) și cel care a trimis scrisoarea, a argumentat că denunțarea acordurilor internaționale privind producția de apărare va afecta unele programe de armamente sau va eroda veniturile de multimiliarde de dolari ale SUA provenite din comerțul cu armament. Unii aliați, care cheltuiesc foarte mult pe armele din SUA, fac acest lucru pentru că țărilor lor li se permite să ajute la construirea acestor arme, a declarat atașatul olandez.

DMAG este un grup format din atașații militari de la Washington DC ai 25 de state, care sunt aliați și parteneri importanți ai SUA.

„Dacă acel stimulent nu ar mai exista, pur și simplu pentru că industriile noastre de apărare nu ar mai fi binevenite pe piețele din SUA, desigur, asta ar avea un efect și asupra stimulului nostru de a cumpăra de aici”, a declarat Schroor. „În special țările europene vor începe să caute alternative și ar fi mult mai interesate decât sunt în prezent, să cumpere european.”

„Dacă nu ar exista un comerț de apărare cu țările DMAG la nivelul actual, asta ar afecta cu adevărat creșterea economică a SUA sau cel puțin ar costa locuri de muncă în SUA”, a adăugat el.

În ianuarie, președintele Biden a semnat un ordin executiv pentru a stimula achizițiile din producția internă în noile contracte federale – unul dintr-o serie de pași care vizează remedierea problemelor în lanțul de aprovizionare pentru bunuri precum semiconductori și produse farmaceutice, probleme care s-au manifestat pe timpul pandemiei de coronavirus.

Ordinul viza inițial sectorul civil cu o creștere de la 50 la 55%, cu obiectiv de 75% în 2029. Ulterior, Camera a extins cerințele și pentru Pentagon.

Întrebat despre această problemă marți, președintelui Comitetului pentru Servicii Armate al Senatului, Jack Reed, a declarat: „Ceea ce vrem să facem cu lanțul de aprovizionare este să ne asigurăm că este în mâini sigure, ceea ce înseamnă unii dintre cei mai apropiați aliați ai noștri – nu doar Statele Unite ale Americii”. Acesta a mai adăugat că „ar fi oricum foarte dificil din punct de vedere tehnic [să desfaci lanțurile de aprovizionare ale apărării SUA de cele aliate]”.

Cel de-al doilea senator vizat de scrisoare, Jim Inhofe, a spus că SUA nu vor putea avea acces la toate echipamentele de care au nevoie, în baza a ceea ce el a numit o „dispoziție severă „Cumpărați american”.

Dacă amendamentul la proiectul NDAA nu poate fi eliminat, grupul de atașați DMAG ar dori să fie schimbat pentru a include o protecție explicită pentru acordurile comerciale reciproce speciale dintre țările lor și Pentagon.

Atașatul olandez, Schroor a precizat că, în 2020, i s-a spus că prevederile similare din NDAA 2021, propuse de congresmenul Norcross erau menite să vizeze China, nu aliații, dar a adăugat că ar ajuta foarte mult la calmarea preocupărilor aliaților dacă legislația ar clarifica acest lucru.

Cel mai mare sindicat al apărării din America, Asociația Internațională a Mașiniștilor și Lucrătorilor din Aeronautică, susține modificarea legislativă.

„Acest amendament nu numai că va crește baza noastră industrială și va ajuta să ofere miilor de americani care lucrează oportunitatea de a-și îmbunătăți viața și comunitățile, dar va crește numărul producătorilor autohtoni în toată țara”, a declarat Robert Martinez Jr., președintele sindicatului, pe 29 octombrie.

Unii critici ai impulsului „Buy American” sunt îngrijorați, în special, pentru că administrația Biden depune, de fapt, eforturi mai ample pentru a consolida lanțurile interne de aprovizionare pentru anumite bunuri și pentru a adăuga locuri de muncă în producția din SUA. Biden și alți oficiali la nivel înalt din administrația sa au spus că vor căuta să colaboreze cu parteneri internaționali, dar unii aliați aud un mesaj mixt.

„Auzim despre relocalizarea activităților economice... și în aceeași ordine de idei că vor fi susținute relațiile strânse cu aliații și partenerii. Dar, per total, nu ne este suficient de clar dacă vom fi incluși sau nu în revizuirea completă a lanțurilor de aprovizionare”, a spus Schroor. „Se uită [americanii] la baza industrială internă de apărare sau la baza industrială de apărare cu parteneri?”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel