Alianţa militară condusă de Rusia trimite un grup operativ la frontiera tadjiko-afgană

Eduard Pascu |
Data publicării:
Militari ruși la Baza 201 din Tadjikistan, cea mai mare bază militară rusă din străinătate. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Militari ruși la Baza 201 din Tadjikistan, cea mai mare bază militară rusă din străinătate. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară condusă de Rusia în cadrul CSI (Comunitatea Statelor Independente), a trimis marţi un grup operativ la frontiera tadjiko-afgană în contextul agravării situaţiei din Afganistan, unde talibanii au avansat spre regiunile de la frontiera cu această fostă republică sovietică din Asia Centrală, relatează agenţiile de presă EFE şi Interfax.

"La 6 iulie, un grup operativ condus de şeful Statului Major interarme al OTSC, general-colonelul Anatoli Sidorov, a sosit în Tadjikistan", a informat serviciul de presă al organizaţiei, citat de Interfax, transmite Agerpres.

Grupul de ofiţeri s-a deplasat de la Moscova la Duşanbe la bordul unui avion militar.

Situaţia la frontiera între Tadjikistan şi Afganistan s-a înrăutăţit cu o zi înainte, când peste 1.000 de soldaţi afgani au trecut graniţa pentru a scăpa de ofensiva talibanilor, în faţa căreia preşedintele tadjik, Emomali Rahmon, a ordonat mobilizarea a 20.000 de rezervişti pentru a consolida apărarea graniţei cu Afganistanul.

Echipa OTSC, organizaţie din care fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan şi Tadjikistan, va inspecta regiunile din sudul ţării şi se va întâlni cu reprezentanţi ai Ministerului tadjik al Apărării, ai trupelor de grăniceri şi Comitetului de securitate de la Duşanbe.

"Principalul obiectiv al activităţii grupului operativ este supravegherea situaţiei la frontiera tadjiko-afgană şi pregătirea propunerilor cu măsuri comune în cadrul OTSC", a indicat Sidorov.

Luni dimineaţa, 1.037 de soldaţi afgani au fost constrânşi să caute caute refugiu pe teritoriul tadjik în urma ofensivei mişcării talibane, care i-a alungat din diferite districte ale provinciei Badakhshan.

Militarii afgani au fost primiţi în Tadjikistan pe baza "principiului bunei vecinătăţi şi a neamestecului" în afacerile interne ale Afganistanului, a explicat Serviciul tadjik al poliţiei de frontieră.

Preşedintele tadjik a avut o convorbire telefonică luni cu omologul său rus, Vladimir Putin, iar acesta din urmă a exprimat disponibilitatea Moscovei de a susţine Duşanbe atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul OTSC.

Aşa cum a comentat marţi viceministrul rus de externe Andrei Rudenko, situaţia de la frontiera tadjiko-afgană este "extrem de tensionată", având în vedere că aproximativ 70% din zonele de frontieră ale Afganistanului se află sub controlul talibanilor.

Diplomatul rus a reamintit că o bază militară rusă se află în Tadjikistan, fiind "dotata cu tot ceea ce este necesar pentru a sprijini Tadjikistanul în caz de nevoie".

Între 1992 şi 2005, supravegherea frontierei tadjiko-afgane a fost efectuată de grăniceri ruşi în virtutea unui acord între Duşanbe şi Moscova. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel