Acordul încheiat de Statele Unite cu talibanii | Forţele internaţionale intenţionează să mai rămână în Afganistan

Forţele internaţionale intenţionează să rămână în Afganistan dincolo de termenul din mai prevăzut în acordul încheiat de Statele Unite cu talibanii în februarie 2020, afirmă patru responsabili din NATO, citaţi duminică de Reuters, o decizie care ar putea duce la escaladarea tensiunilor cu insurgenţii, care cer o retragere totală.

,,Nu va fi o retragere completă a aliaţilor la sfârşitul lui aprilie. Condiţiile nu au fost întrunite', a spus unul dintre cei patru responsabili din NATO pentru Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, 'odată cu noua administraţie americană, vor fi schimbări în politică (...) şi am putea asista la o strategie mult mai calculată de retragere'.

Conform unui acord bilateral semnat la 29 februarie, la Doha, între Washington şi talibani, toate trupele străine urmează să părăsească Afganistanul până în mai 2021, în schimbul unor angajamente de securitate asumate de talibani. Trump a redus între timp prezenţa americană la cel mai scăzut nivel de după 2001.

Planurile cu privire la ce se va întâmpla după aprilie vor fi, probabil, un subiect principal pe agenda reuniunii din 17-18 februarie a miniştrilor apărării din NATO.

'Niciun aliat din NATO nu vrea să rămână în Afganistan mai mult decât este necesar, dar noi am spus clar că prezenţa noastră va depinde de condiţii', a afirmat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

'Aliaţii continuă să evalueze situaţia de ansamblu şi să se consulte în privinţa căii de urmat', a adăugat ea.

Conform purtătoarei de cuvânt, în Afganistan sunt prezenţi în jur de 10.000 de militari, inclusiv americani.

Se aşteaptă ca prezenţa să rămână aproximativ aceeaşi până în mai, dar planul pentru ce va fi după această dată nu este clar, a declarat sursa din NATO.

Administraţia Joe Biden a lansat o examinare a acordului de pace al predecesorului său Donald Trump.

Conform unui purtător de cuvânt al Pentagonului, talibanii nu şi-au respectat angajamentele, dar Washingtonul rămâne angajat faţă de acest proces şi nu a decis încă nivelurile viitoare ale trupelor.

Talibanii sunt tot mai preocupaţi în ultimele săptămâni că Washingtonul ar putea modifica elemente din acord şi să menţină trupe în Afganistan şi după luna mai, au declarat două surse talibane pentru Reuters. O delegaţie a talibanilor s-a aflat în această săptămână în Iran şi Rusia, şi reprezentanţii lor au contactat China.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel