A doua oară a fost cu succes. Test reușit cu focosul rachetei hipersonice americane ARRW

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Forțele aeriene ale SUA (US AF) au detonat, cu succes, pentru prima dată, un focos al rachetei hipersonice AGM-183A (Air-Launched Rapid Response Weapon - ARRW).

”Primul test de această natură, pentru racheta aer-sol hipersonică de mare altitudine, a permis colectarea de date despre letalitatea acestei arme unice”, se precizează într-un comunicat de presă, din 7 iulie, al Bazei Aeriene Eglin, unde își are sediul Escadrila 780 Testare, unitatea care a desfășurat testul.

”Forma și natura unică a focosului au necesitat multe premiere pentru toți cei implicați”, a precizat managerul de test, David Spiker din Escadrila 780.

US AF nu a explicat modul în care a fost efectuat testul de detonare, dar explozia focosului pare să nu facă parte dintr-o lansare a unei rachete hipersonice, apreciază publicația Flight Global într-un articol.

US AF a încercat o primă lansare a rachetei în aprilie, cu încărcătură inertă, dar testul a fost oprit după o problemă cu secvența de lansare.

ARRW, fabricată de Lockheed Martin, va fi prima rachetă hipersonică a SUA, atingerea capacității operaționale inițiale fiind planificată pentru anul 2022. Arma este proiectată pentru a fi ridicată la o înălțime mare cu un bombardier strategic, cum ar fi Boeing B-52 Stratofortress, care o și lansează. Ulterior intră în funcțiune o rachetă purtătoare, care  ridică suplimentar în altitudine focosul. În vârful traiectoriei are loc separarea focosului de racheta purtătoare. După separare, focosul va zbura (aluneca) cu viteze hipersonice către ținta aflată la sol.

În timp ce China și Rusia urmăresc să dezvolte rachete hipersonice cu focoase nucleare, SUA au decis să folosească pentru acest tip de armă, încărcături convenționale. Această decizie implică obținerea unei precizii mai mari pentru rachete, având în vedere raza de explozie cu mult mai mică a focoaselor convenționale, precizează Flight Global.

Sunt considerate viteze hipersonice, vitezele care depășesc 5 Mach (6.174 km/h sau 1.715 m/s), zborul având loc la o înălțime mai mică de 90 km față de nivelul mării. Momentul detonării focosului la viteza respectivă este o provocare, deoarece fereastra de timp pentru obținerea efectului maxim al exploziei este extrem de mică.

Este planificat ca ARRW să atingă o viteză maximă de 7+ Mach și să poată lovi ținte la o distanță maximă de 1.600 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel