Eșec în programul hipersonic al SUA. Un bombardier B-52 nu a putut lansa o rachetă hipersonică

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Bombardier B-52, sursă foto US Air Force
Bombardier B-52, sursă foto US Air Force

Un bombardier strategic de tip B-52H nu a reușit să lanseze o rachetă hipersonică în cadrul unui test aștetat cu interes de SUA în această săptămână. Incidentul reprezintă un eșec în programul hipersonic, dar americanii văd partea bună a lucrurilor precizând că au de învățat din cele întâmplate.

Este vorba despre noua rachetă hipersonică ARRW care ar trebui să intre în următorii ani în dotarea US Army. Testul urmărea obținerea unor date cu privire la viteza pe care racheta o poate atinge.

Pentru lansare, care trebuia să aibă loc în Oceanul Pacific, a fost folosit un bombardier strategic B-52H. Doar că au existat probleme în ceea ce privește lansarea rachetei.

Potrivit US Army, scrie Defense One, „racheta nu a reușit să finalizeze secvența de lansare” iar bombardierul american a fost nevoit să se întoarcă la Baza Aeriană Edwards. Bombardierul a aterizat cu bine, nefiind implicat în niciun incident.

Generalul american Heath Collins spune că au fost obținute informații prețioase din care se pot trage concluzii pentru următoarele lansări, acesta fiind și obiectivul testelor.

Programul rachetelor hipersonice urmăresc atingerea țintelor cu viteze ce depășesc de 20 de ori viteza sunetului, fapt ce ar face extrem de grea interceptarea.

Rușii susțin că au dezvoltat și testat deja cu succes rachete hipersonice Avangard și Kinzhal. În 2019 Vladimir Putin spunea că Rusia este singura ţară din lume care deține rachete hipersonice, precizând că e prima oară când Moscova conduce o astfel de ”cursă” a înarmării cu Occidentul.

În decembrie 2018, armata rusă a anunţat că primul regiment de rachete Avangard va fi desfăşurat în regiunea Orenburg, în Ural, rachete pe care Putin le-a caracterizat ca fiind „invincibile”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel