Veriga slabă a NATO? România plătește milioane de euro către CFR Marfă pentru transport militar pe linii învechite

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Transport feroviar de tancuri franceze Leclerc
Transport feroviar de tancuri franceze Leclerc

Într-un moment ce scoate în evidență o contradicție strategică periculoasă pe flancul estic al NATO, Ministerul Apărării Naționale din România a atribuit un contract de 10,1 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro) companiei de stat CFR Marfă pentru „transport militar feroviar”. Problema? Infrastructura pe care se vor deplasa aceste transporturi este „jalnică”, după cum a spus la începutul anului generalului american Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa.

Potrivit Club Feroviar, Contractul, acordat prin negociere directă datorită naturii sale de „servicii special destinate unor scopuri militare”, reprezintă o gură de oxigen pentru CFR Marfă, un gigant de stat măcinat de datorii și amenințat de faliment. Într-un comunicat recent, compania își justifica utilitatea invocând tocmai rolul său strategic în transportul de cereale ucrainene, ajutoare umanitare și „transporturi militare speciale”.

Însă acest argument al utilității strategice se lovește de o realitate dură: starea deplorabilă a căilor ferate din România. Aceasta nu este o problemă minoră de logistică după cum a lăsat mult timp CFR Marfă să se înţeleagă este o vulnerabilitate majoră pentru întreaga Alianță Nord-Atlantică.

Generalul Hodges a subliniat acest risc într-un interviu acordat revistei Rail Freight la începutul acestui, amintind de un eveniment petrecut în România. Armata a trebuit să transporte echipamente grele peste Munții Carpați, iar infrastructura rutieră precară a făcut ca singura opțiune viabilă să fie calea ferată. Când singura ta opțiune este fundamental defectă, ai o problemă strategică majoră.

„Rușii trebuie să vadă că ne putem muta trupele mai repede decât ei”, a afirmat Hodges, insistând că viteza este esențială pentru descurajare. Însă viteza este un lux pe care România nu și-l permite. Cu o viteză medie a trenurilor de marfă printre cele mai scăzute din Europa, adesea comparabilă cu cea a unei biciclete, transportul rapid de tancuri, obuziere și sisteme de apărare aeriană devine o fantezie.

Problema nu este doar ’’românească’’, ci sistemică la nivel european, dar se acutizează pe măsură ce ne apropiem de granița cu Rusia. De asemenea, generalul francez Bertrand Toujouse a vorbit anul trecut, într-un interviu acordat Spotmedia, despre dificultățile întâmpinate de armata franceză în 2022, când a desfășurat trupe în România în cadrul misiunii NATO. Controalele vamale, regulile stricte de tonaj și birocrația excesivă au încetinit dramatic un convoi care traversa Germania, o țară considerată a avea o infrastructură modernă.

Această experiență a scos la iveală o realitate inconfortabilă: de la sfârșitul Războiului Rece, capacitatea logistică a armatelor occidentale de a se deplasa rapid pe continent s-a diminuat. Ceea ce înainte era o operațiune de rutină a devenit un coșmar birocratic și logistic.

 

Crearea unui „Schengen militar” în Europa

 

Experții militari, inclusiv generalii Hodges și Toujouse, pledează pentru crearea unui „Schengen militar” care să elimine barierele juridice și diplomatice. Însă un astfel de acord nu poate repara șinele ruginite și podurile șubrede. Hodges avertizează că „un singur tunel inadecvat poate opri transportul unui sistem de apărare, cum ar fi un lansator Patriot”.

În acest context, contractul de 2 milioane de euro acordat CFR Marfă pare mai degrabă un pansament aplicat pe o rană deschisă, decât o soluție reală. Banii vor menține pe linia de plutire un operator esențial, dar nu vor moderniza miile de kilometri de cale ferată care subminează însăși strategia de apărare a NATO.

Mobilitatea militară, capacitatea de a muta rapid trupe și echipamente, este fundamentul apărării colective a Alianței. Exerciții de amploare sunt menite să testeze și să demonstreze această capacitate. Însă, în spatele acestor demonstrații de forță, se ascunde adevărul incomod al infrastructurii deficitare.

În timp ce NATO se concentrează pe descurajarea unei potențiale agresiuni, adversarii săi observă cu atenție aceste slăbiciuni. Pentru Kremlin, vestea că tancurile NATO ar putea rămâne blocate pe căi ferate învechite din România nu este doar o informație, ci un avantaj strategic. Întrebarea pentru Alianță nu este dacă își poate permite să repare căile ferate ale României, ci dacă își poate permite să nu o facă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel