Ungaria și eterna obsesie a Trianonului. Orban spune că maghiarii sunt 'campioni ai supraviețuirii' și niciun alt stat nu ar fi supraviețuit dramei prin care ei au trecut

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Premierul Ungariei Viktor Orban, sursă foto: Orban Viktor Facebook
Premierul Ungariei Viktor Orban, sursă foto: Orban Viktor Facebook

Viktor Orban a inaugurat ieri Memorialul Coeziunii Naționale prin care statul vecin comemorează Trianonul. Momentul a fost ales simbolic, pe 20 august când maghiarii marchează una din Zilele lor Naționale - Sfântului Rege Ștefan I.

În cadrul ceremoniei, Orban a realimentat în stilul său caracteristic momentul Trianon, 100 de ani de la înfrângerea Ungariei în Primul Război Mondial și pierderile teritoriale suferite.

„Nu există nicio altă națiune în lume care să fi supraviețuit unui secol precum cel precedent”, a declarat Orban, potrivit Hungary Today, uitând de Polonia, Germania ori de faptul că prețul imperiului, după Marele Război, a fost plătit și de Imperiul German, Otoman și cel Țarist, nu doar de către Austro-Ungaria. Iar exemplele pot continua și cu drama statelor baltice.

„Noi, maghiarii, stăm pe scena istoriei europene din postura de campioni ai supraviețuirii”, adaugă liderul de la Budapesta.

„Nu putem ignora lecțiile din ultimul secol”, a spus premierul Ungariei, care a adăugat că poporul maghiar trebuie să lupte pentru „suveranitatea și libertatea sa în fiecare minut al existenței sale”.

Adresându-se ofițerilor absolvenți, Orban le-a spus că puțini dintre ei înțeleg acum rolul pe care îl vor juca în conturarea viitorului Ungariei „care este în proces de a-și recăpăta stima de sine, de a se elibera de captivitatea centenară a Trianonului, a înfrângerii și subzistenței”.

Ungaria a declarat 2020 anul coeziunii naționale, dar evenimentele dedicate Trianon 100 au fost încurcate de pandemia de noul coronavirus. Cu toate acestea, Orban spune că guvernul său și-a îndeplinit datoria pe care și-a asumat-o cu ocazia împlinirii centenarului Tratatului de la Trianon.

„După o sută de ani, am înțeles în sfârșit că maghiarii nu își mai pot permite niciodată luxul slăbiciunii”, a conchis Viktor Orban.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate și Ungaria, ca stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, prăbușit în urma Primul Război Mondial.

Ca urmare a intrării Regatului României în Marele Război, cu scopul de a eliberara Transilvania, din postura de stat învingător, țara noastră a semnat cu Ungaria Tratatul de la Trianon prin care se consfințea integrarea Transilvaniei și părții răsăritene a Banatului în cadrul României. Tratatul a fost semnat și de alți vecini ai Ungariei care au preluat teritorii.

CITEȘTE ȘI: Ocuparea Budapestei de către Armata Română. Campania militară și opinca de pe Parlament

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel