Un amiral turc sugerează că ar trebui doborâte avioanele F-16 ale Greciei și cere schimbarea numelui Mării Egee

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 „Zeus”, Grecia. Sursă foto: Airshow 2018, forțele armate poloneze: Airshow.wp.mil.pl
F-16 „Zeus”, Grecia. Sursă foto: Airshow 2018, forțele armate poloneze: Airshow.wp.mil.pl

Turcia și Grecia, state membre NATO, au fost implicate într-un nou incident în Mediterana de Est, în urmă cu câteva zile, atunci când patru avioane de vânătoare elene F-16 au hărțuit o navă turcă.

E vorba despre nava TCG Cesme, care a început săptămâna trecută operațiuni hidrografice în apele internaţionale dintre Turcia şi Grecia, ceea ce a provocat un protest din partea Atenei.

Acțiunea grecilor vine în contextul în care reprezentanții celor două state, angajate într-o dispută maritimă de câteva decenii, s-au întâlnit în 25 ianuarie, pentru prima oară după cinci ani, pentru a discuta delimitarea zonelor maritime şi drepturile asupra zăcămintelor de hidrocarburi din estul Mediteranei.

Turcii spun că avioanele Greciei au hărțuit nava turcă, prezentând și imagini video cu zborurile. 

CITEȘTE ȘI: F-16 vs. TCG Cesme. Turcia a publicat imagini cu zborul de 'intimidare' al avioanelor Greciei și lansarea unui sistem de protecție pasivă (Video)

În tot acest context, amiralul (r.) Cihat Yayci, în cadrul unei intervenții la postul turc Haber7, a transmis că Turcia ar trebui să răspundă cu aceeași intensitate cu care răspunde pe canalele diplomatice. „Suntem o țară atacată”, precizează Yayci, care a subliniat că evenimentele în care au fost implicate avioanele F-16 ale Greciei reprezintă o oportunitate foarte bună pentru turci să arate comunității internaționale atitudinea agresivă a elenilor. 

 

Amiralul turc sugerează că Turcia ar putea doborî avioanele F-16 ale Greciei

 

Yayci a subliniat că Grecia a încălcat toate prevederile NATO și ONU, insinuând că Turcia ar putea doborî avioanele grecești dacă acestea vor mai hărțui nave turcești. Ceea ce s-a întâmplat ar putea „declanșa o acțiune de autoapărare”, a mai precizat amiralul turc.

Cei de la Greek Reporter amintesc că amiralul Yayci e unul din arhitecții strategiei „Patria albastră” prin care Turcia urmărește să domine Marea Mediterană și Egee prin superioritate maritimă și exploatarea rezervelor de hidrocarburi din regiune.

În acest sens, amiraluk Yayci a cerut schimbarea numelui Mării Egee - nume grecesc ce vine din mitologia greacă. Numele mării e dat de regele Egeu al Atenei care, în mitologia greacă s-a sinucis aruncându-se în mare, crezând că fiul său Tezeu, a murit. Tezeu este cel care a ucis Minotarul și a ieșit din labirint cu ajutorul firului Ariadnei. 

Yayci a propus ca Marea Egee, braț al Mediteranei, să poarte denumirea de „Marea Insulelor”. Site-ul grec amintește că acum două zile, în fața membrilor partidului său, Erdogan a abordat conflictul din Egee, pe care a numit-o „Marea Insulelor”. Președintele turc a dat asigurără că nu ar trebui să existe niciun dubiu cu privire la „prezența Turciei din Mediterana de Est până în Marea Neagră”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel