Potrivit raportului Executivului UE, Foaia de parcurs REPowerEU, prezentată astăzi de Comisia Europeană, deschide calea pentru asigurarea independenței energetice depline a UE față de Rusia.
Foaia de parcurs stabilește o eliminare treptată a petrolului, gazelor și energiei nucleare rusești de pe piețele UE.
Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a subliniat că, fără reducerea radicală a importurilor de energie rusească, Europa rămâne vulnerabilă în fața șantajului Rusiei.
”Acum este momentul ca Europa să își întrerupă complet legăturile energetice cu un furnizor nesigur. Iar energia care ajunge pe continentul nostru nu ar trebui să plătească pentru un război de agresiune împotriva Ucrainei. Datorăm acest lucru cetățenilor noștri, companiilor noastre și bravilor noștri prieteni ucraineni”, a declarat von der Leyen.
Măsurile luate până în prezent de UE au redus volumele de gaze rusești importate de la 150 miliarde mc în 2021 la 52 miliarde mc în 2024 (32 miliarde de metri cubi prin conductă și 20 miliarde de metri cubi prin gaz natural lichefiat - GNL), ponderea importurilor de gaze rusești scăzând de la 45% la 19%.
Care sunt măsurile concrete propuse și când vor fi adoptate
Deși în 2024, UE a înregistrat o revenire a importurilor de gaze rusești, Comisia e pregătită inverseze direcția. Până la sfârșitul anului 2025, UE va reduce cu o treime aprovizionarea cu gaze rusești, iar Comisia va propune oprirea tuturor importurilor rămase de gaze rusești până la sfârșitul anului 2027.
UE va înlocui până la 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale până în 2030, ceea ce înseamnă o scădere a cererii cu 40-50 miliarde de metri cubi până în 2027.
În același timp, se preconizează că capacitățile de GNL vor crește cu aproximativ 200 miliarde de metri cubi până în 2028, ceea ce este de cinci ori mai mult decât importurile actuale de gaze rusești ale UE.
Eliminarea treptată a aprovizionării cu energie din Rusiei va fi însoțită de eforturi continue de accelerare a tranziției energetice și de diversificare a aprovizionării cu energie, inclusiv prin agregarea cererii de gaze și o mai bună utilizare a infrastructurii.
Un aspect esențial este prevenirea încheierii de noi contracte cu furnizorii de gaze rusești (prin conducte și GNL), iar contractele spot existente vor fi oprite până la sfârșitul anului 2025.
Măsuri împotriva petrolului și energiei nucleare din Rusia
Comisia va propune, de asemenea, noi acțiuni pentru a aborda problema flotei din umbră a Rusiei care transportă petrol
În ceea ce privește energia nucleară, propunerile care vor apărea luna viitoare vor include măsuri privind importurile rusești de uraniu îmbogățit, precum și restricții privind noile contracte de aprovizionare semnate împreună cu Agenția de Aprovizionare a Euratom (ESA) pentru uraniu, uraniu îmbogățit și alte materiale nucleare provenite din Rusia.
Este prevăzută o inițiativă europeană a Valea Radioizotopilor pentru a asigura aprovizionarea UE cu radioizotopi medicali prin creșterea producției proprii.
***
Amintim că toate importurile de cărbune rusesc au fost interzise prin sancțiuni; importurile de petrol s-au redus de la 27% la începutul anului 2022 la 3% (13 milioane de tone), în prezent.
În domeniul nuclear, statele membre care utilizează încă reactoare VVER de proiectare rusească au făcut progrese în înlocuirea celor 2.800 de tone de combustibil nuclear rusesc cu combustibil de la alți producători.
În 2024, 10 state membre au importat gaze rusești, trei state membre au importat în continuare petrol rusesc, iar șapte state membre au importat uraniu îmbogățit sau servicii legate de uraniu din Rusia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News