UE pregătește un document care consfințește separarea energetică de Rusia. Omul lui Orban în Comisie se opune

Tranzit de gaze naturale / GTS Ucraina
Tranzit de gaze naturale / GTS Ucraina

Europa joacă cartea diversificării surselor de energie, reducând la minim importurile de petrol și gaze din Rusia.

Ca răspuns la provocările actuale, Comisia a prezentat mai multe planuri, cum ar fi O Foaie de Parcurs privind protecția securității energetice a Europei prin eliminarea importurilor de gaze și petrol din Rusia.

Cu toate acestea, se pare că reprezentantul propus de Budapesta în Comisia Europeană, comisarul Olivér Várhelyi amână aprobarea unui nou plan de punere capăt dependenței energetice a blocului comunitar de Rusia.

Acesta a lansat o obiecție procedurală la propunere cu doar câteva ore înainte de publicarea acesteia, anticipată marți, potrivit a trei oficiali europeni cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi despre negocierile cu ușile închise, scrie Politico.

Separarea energetică a UE de Rusia, este văzută la Budapesta ca un veritabil război rece împotriva Rusiei.

Argumentul celor care denunță planul Comisiei este că sancțiunile energetice au fost mai mult în defavoarea Europei decât a Rusiei, care a găsit noi cumpărători în China și India. Totuși, oponenții uită să menționeze că Rusia vinde gazele și petrolul la prețuri considerabil mai mici decât cele practicate Europei.

 

 

Omul lui Orbán de la Bruxelles amână planul 

 

Potrivit Politico, ar trebui să aflăm mâine, 6 mai, ce „măsuri concrete sunt în vigoare pentru eliminarea treptată a tuturor importurilor de combustibili fosili rusești, astfel încât să nu mai fim nevoiți să ne bazăm pe o forță ostilă pentru a ne asigura nevoile energetice”.

Comisarul UE pentru energie, Dan Jørgensen, urmează să dezvăluie planul energetic rusesc - conceput pentru a ajuta blocul comunitar să renunțe la petrolul și gazele Moscovei

Trimisul Ungariei în Comisie, Olivér Várhelyi, ar putea împiedica aprobarea rapidă a planului de marți, în ciuda obligațiilor de a acționa independent de politicile favorabile Rusiei ale lui Viktor Orbán.

Obiecția procedurală lansată de Várhelyi vine în ciuda unei obligații formale prin care comisarii acționează independent de interesele politice naționale ale statelor care i-au propus, în acest caz al Ungariei.

Având în vedere politicile energetice favorabile Rusiei ale prim-ministrului ungar Viktor Orbán, mișcarea a fost imediat considerată „o chestiune politică”, a declarat unul dintre oficiali, argumentând că Executivul comunitar nu va amâna aprobarea finală a planului. 

De asemenea, nu este clar cum portofoliul de politici al lui Várhelyi, comisar pentru sănătate și siguranța animalelor, poate avea legătură cu planurile energetice rusești.

Foaia de parcurs este programată să fie publicată marți, după ce cei 27 de comisari ai UE, câte unul pentru fiecare țară, se vor întâlni și vor aproba documentul. Cu toate acestea, întrucât Várhelyi a ridicat obiecții pe ordinea de zi a întâlnirii, comisarii vor trebui să dezbată rezervele sale. Aceștia pot apoi alege fie să ignore, fie să ia în considerare preocupările.

Preocupările exacte ale lui Várhelyi nu au fost făcute publice, iar un purtător de cuvânt nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Fost membru al partidului de guvernământ Fidesz al lui Orbán, Várhelyi a supravegheat anterior politica de extindere a blocului comunitar, dar i s-a încredințat un portofoliu mai puțin important după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a obținut un al doilea mandat.

***

În 2021, Rusia a livrat UE 157 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze, aproximativ jumătate din importurile totale de gaze ale UE, ne amintește Institutul Bruegel de studii strategice de la Bruxelles.

UE a importat cea mai mare parte a gazului său rusesc prin patru conducte (Nord Stream 1, magistrala ucraineană, Yamal și TurkStream) și sub formă de gaz natural lichefiat (GNL). Până în 2024, importurile de gaze rusești au scăzut la 54 miliarde de metri cubi, reprezentând 18% din importurile de gaze ale UE.

Este important de menționat că importurile de GNL rusesc în UE au crescut cu 60% în ultimii trei ani, avertizează Bruegel.

”Deși redeschiderea Yamal este puțin probabilă, având în vedere poziția Poloniei față de energia rusească, iar capacitatea TurkStream este utilizată pe deplin, rămân două opțiuni: reluarea tranzitului prin Ucraina sau utilizarea conductei Nord Stream 2,  încă operațională (aprox 28 mld mc)”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel