Ucraina va achiziționa un spărgător de gheață second-hand din Marea Britanie

Cătălin Costea |
Data publicării:
Spărgătorul de gheață britanic RRS James Clark Ross, sursă foto: British Antarctic Survey’s
Spărgătorul de gheață britanic RRS James Clark Ross, sursă foto: British Antarctic Survey’s

Până la sfârșitul anului, Ucraina intenționează să cumpere, la mâna a doua, spărgătorul de gheață britanic “James Clark Ross”, pentru expediții în Antarctica. Marea Britanie este pregătită să vândă nava cu cinci milioane de dolari, după cum susține directorul Centrului național de studii antarctice din Ucraina, Evgeny Dikiy.

Potrivit mai multor surse din presa ucraineană, decizia de cumpărare a spărgătorului de gheață a fost deja luată de Cabinetul de Miniștri (guvernul ucrainean), iar acum trebuie aprobată de către Rada Supremă (parlament).

Nava “James Clark Ross” a fost lansată la apă în 1990 și, dacă o achiziționează, Ucraina se poate aștepta la 20-25 de ani de utilizare. Cu toate acestea, experții în domeniu susțin că „prețul de cinci milioane de dolari este doar vârful aisbergului în ceea ce privește cheltuielile”.

De altfel, guvernul ucrainean a alocat fonduri în valoare aproape dublă pentru etapa achiziționării navei, de aproximativ 9 milioane de dolari (244,5 milioane de grivne). Acesta a decis ca fondurile prevăzute în bugetul de stat pe 2021 pentru Ministerul Educației și Științei să fie majorate la capitolul Activitățile științifice și tehnice desfășurate la stația antarctică “Vernadsky Academician”.

 

De ce are nevoie Ucraina de o astfel de navă?

 

Potrivit notei de fundamentare elaborate în cadrul guvernului, nava este necesară în cadrul programelor de îndeplinire a angajamentelor Ucrainei în domeniul cooperării științifice, tehnice și educaționale internaționale, respectiv pentru participarea la programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare.

La nivelul Ministerului Științei și Educației, achiziționarea spărgătorului de gheață britanic este considerată un mare succes, deoarece astfel de nave apar pe piață odată la 15-20 de ani, iar acesta “este un adevărat institut plutitor", cu opt laboratoare și cu capacitatea de a găzdui până la 50 de oameni de știință la bord.

Potrivit ministrului educației și științei, Sergei Shkarlet, dezvoltarea cercetării polare și oceanografice este una dintre prioritățile omenirii în secolul XXI, iar Ucraina se numără printre cele 30 de țări care au stații în Antarctica pe tot parcursul anului.

"Acesta nu este doar un mare prestigiu pentru statul nostru, ci și o mare oportunitate pentru oamenii de știință ucraineni de a lucra la nivel mondial și de a participa la rezolvarea problemelor globale", a spus Shkarlet.

Ministrul a mai subliniat că spărgătorul de gheață va permite oamenilor de știință ucraineni ca, după o lungă pauză, să revină la studiul oceanului planetar și să creeze parteneriate de cercetare și logistică cu alte țări, iar în viitor să lucreze nu numai în Antarctica, ci și în Arctica și, dacă este necesar, în alte regiuni ale lumii.

Nu în ultimul rând, se consideră că deținerea unei nave proprii va ajuta, la rezolvarea problemelor logistice legate de stația “Akademik Vernadsky”, la care se poate ajunge pe mare doar în perioada scurtă a verii Antarcticii, când apa nu este înghețată. În prezent, pentru expediții și transporturi de mărfuri anuale și sezoniere, Ucraina este obligată să contracteze anual nave străine.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel