Ucraina primeşte ambarcaţiuni de patrulare pentru a asigura protecţia navelor pe coridorul de cereale din Marea Neagră

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina a deschis un coridor umanitar la Marea Neagră, facilitând reluarea exporturilor maritime, în special pe cel al cerealelor. Comisia Europeană promite 50 de milioane de euro pentru repararea și modernizarea infrastructurii portuare ucrainene, sprijinind aceste eforturi. De asemenea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, menționează primirea de ambarcaţiuni pentru că ucrainenii să poată asigura securitatea pe coridorul de cereale din Marea Neagră. Trebuie menţionat că România joacă un rol esenţial în regiune în tranzitul cerealelor ucrainene pe ruta Mării Negre.

Regiunea Odesa "va fi în curând protejat de o apărare aeriană foarte puternică" cu ajutorul partenerilor ucraineni, a declarat președintele Volodimir Zelenski după Summitul internațional privind securitatea alimentară din 25 noiembrie.

Potrivit lui Zelenski, există "acorduri și un semnal pozitiv din partea partenerilor" cu privire la noile echipamente de apărare aeriană pentru regiunea sudică vizată în mod regulat de forțele rusești de la încheierea acordului privind cerealele.

Youtube video image

În ciuda amenințărilor, Ucraina afirmă că coridorul alternativ de transport al cerealelor pe Marea Neagră va continua să funcţioneze. Ucraina, un exportator important de cereale, utilizează coridoare alternative în Marea Neagră după retragerea Rusiei din acest acord, în iulie 2023.

Aliații Ucrainei au început, de asemenea, să furnizeze ambarcaţiuni uşoare cu care ucrainenii să poată escorta navele care trec prin coridorul umanitar din Marea Neagră, a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă.

Zelenski nu a precizat ce țări au furnizat sau vor furniza astfel de echipamente și câte bărci au fost livrate până acum.

Coridorul umanitar a fost deschis în august, după ce Rusia s-a retras din acordul privind cerealele din Marea Neagră care a permis Ucrainei să își exporte produsele agricole în timpul invaziei la scară largă. Rusia a amenințat atunci că toate navele care navighează spre porturile ucrainene vor fi considerate ținte legitime.

Potrivit lui Zelenski, Ucraina consideră că crearea unui "coridor de cereale" în Marea Neagră fără participarea Rusiei este una dintre cele mai mari realizări ale anului. De asemenea, Ucraina depune eforturi pentru a asigura siguranța navelor de marfă care urmează acest coridor.

,,Am convenit cu partenerii și vom însoți navele pe mare pentru a le garanta siguranța. Avem deja acorduri concrete cu mai multe state", a declarat președintele Ucrainei.



Marina ucraineană plănuiește să creeze o flotă de nave pentru misiuni de deminare în Marea Neagră. Ceea ce este necesar, în special, pentru a asigura siguranța transportului maritim civil.

În prezent, Marina Militară ucraineană are deja două nave de deminare din clasa Sandown "Chernihiv" și "Cherkasy", aflate acum temporar în Marea Britanie. Potrivit comandantului Marinei ucrainene, Oleksi Neizhpapa, navele "Chernihiv" și "Cherkasy" vor fi primele care vor lua parte la misiunile de deminare în Marea Neagră pentru a proteja transportul maritim civil.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel