Ucraina intenționează să formeze o alianță de securitate

Gheorghe Orjanu |
Data publicării:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit pe 25 ianuarie cu conducerea Serviciului de Informații Externe (ZSRU), în contextul zilei de sărbătoare profesională a serviciului și aniversării a 102 ani de la înființarea primei unități de informații externe a  Republicii Populare Ucrainene – 24 ianuarie 1919.

Cu această ocazie, Zelenski a subliniat că, în prezent, la fel ca acum o sută de ani, activitatea de informații externe este crucială pentru securitatea națională a statului, unitatea și independența acestuia. "Astăzi nu avem dreptul să repetăm ​​greșelile din trecut. Prin urmare, trebuie să lucrăm dincolo de capacitățile noastre", a spus președintele.

Zelenski a menționat că, procesele recente din lume indică începutul unei transformări radicale a mediului global de securitate.

"Am învățat să controlăm și să răspundem amenințărilor externe. Este timpul să trecem la acțiuni mai ambițioase și să fim mai proactivi, apărând interesele naționale ale statului nostru", a subliniat președintele.

Potrivit lui Zelenski, unul dintre primii pași în această direcție poate fi formarea unei „alianțe de securitate” între țări partenere.

"Aveți experiența și capacitatea de a o pune în practică. Mai mult, "operațiile de influență" sunt una dintre formele cheie de acțiune ale structurilor de informații", a spus președintele.

Comentariul autorului: După lansarea, în august 2020, a formatului de discuții “Platforma Crimeea”, destinat creșterii nivelului de mediatizare internațională asupra pericolului pe care, îl reprezintă militarizarea peninsulei Crimeea de către Rusia, Kievul face o nouă mutare îndrăzneață în planul relațiilor internaționale și propune, nici mai mult nici mai puțin, decât înființarea unei alianțe de securitate între state interesate.

Cui s-ar putea adresa această propunere? Desigur, în niciun caz Rusiei, deoarece împotriva ei se prefigurează noua posibilă alianță.

În această situație, cei mai previzibili aliați de care ar avea nevoie Ucraina, ar fi în primul rând state foarte puternice din punct de vedere militar, cum ar fi SUA, Marea Britanie, Franța și Turcia. Prezența SUA, ar da credibilitatea cea mai mare acestui demers.

Alte state vizate de propunerea ucraineană, ar fi cele considerate a fi amenințate de către Moscova. În această categorie intră statele europene care au graniță comună cu Rusia sau sunt riverane la Marea Neagră, Marea Baltică sau Marea Caspică și care deocamdată nu fac parte din NATO. Acestea sunt Finlanda, Suedia, Republica Moldova (amenințarea trupelor ruse din Transnistria), Georgia și Azerbaidjanul.

Pe termen lung și foarte lung, în ipoteza creșterii disensiunilor în Uniunea Europeană cu impact asupra NATO și avansării planului Rusiei de a-și reface zona de influență din timpul războiului rece, propunerea Ucrainei se poate adresa tuturor țărilor din estul Europei, dar în special statelor baltice, Poloniei, României și Bulgariei – țări aflate pe coridorul Marea Baltică – Marea Neagră sau mai nou cunoscut sub denumirea Intermarium.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel