Ucraina ar fi cerut să lovească Rusia și Iranul cu rachete cu rază lungă (presa britanică). Dronele Shahed ar conține componente europene

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-24 care transportă o rachetă Storm Shadow
Su-24 care transportă o rachetă Storm Shadow

Informația a fost făcută publică de The Guardian. Publicația a obținut un document secret trimis de autoritățile de la Kiev țărilor G7, în august.

Dronele kamikaze iraniene folosite de Shahed în ultimele atacuri asupra orașelor ucrainene conțin componente din țările europene. Este ceea ce reiese dintr-un document secret trimis în august anul trecut de autoritățile de la Kiev țărilor din G7 și raportat de ziarul britanic The Guardian.

Potrivit documentului, un raport de 47 de pagini, 52 de componente electronice produse de companiile occidentale au fost găsite în drone de model Shahed-131, în timp ce dronele de tip Shahed-136, conțineau  57 de componente electronice produse în țările europene. 

Cinci companii europene, inclusiv o filială poloneză a unei multinaționale britanice, sunt numiți printre producătorii originali ai componentelor identificate.

 

Soluția oficialilor de la Kiev: Distrugerea facilităților de producția a dronelor kamikaze

 

Dincolo de informația privind existența electronicelor occidentale în componența dronelor iraniene (aspect deja semnalat public în lunile precedente de mai multe surse), ceea ce atrage atenția în documentul publicat de The Guardian, este cererea guvernului ucrainean de i se permite utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune - furnizate de statele occidentale - pentru a ataca site-urile de producție ale dronelor, localizate în Iran, Siria, precum și asupra unui loc de producție din Federația Rusă.

Pentru autoritățile de la Kiev, în schimb, această măsură ar fi justificată după ce Rusia a lansat peste 600 de raiduri aeriene împotriva orașelor ucrainene, între mai și iulie, folosind aceste drone care conțin tehnologie occidentală.

Potrivit documentului, Iranul și-a diversificat deja producția prin utilizarea unei fabrici siriene care livrează în portul rus Novorossiysk. De asemenea, producția de drone se va face și în Rusia, în regiunea centrală Alabuga, în timp ce Teheranul continuă să furnizeze componente.

Potrivit raportului ucrainean, informațiile vamale arată că „aproape toate importurile către Iran provin din Turcia, India, Kazahstan, Uzbekistan, Vietnam și Costa Rica”.

Motor de dronă Shahed

Alte informații prezentate în document:

Se mai precizează că rușii șterg, „probabil cu ajutorul unui laser”, marcajele care incriminează Iranul și folosesc denumirile Gheran-1 și Gheran-2.

De asemenea, se precizează că la începutul lunii iulie, un nou model Shahed-136 marcat „Y002” a fost doborât în ​​Ucraina. Acesta este posibil ”să fi fost asamblat într-o nouă unitate de producție din Rusia”. Se spune că eșantionul ar fi avut o formă diferită de aripă, ceea ce „poate indica și producția într-o nouă locație”.

Rusia și Iranul „lucrează deja la un nou motor pentru Shahed-136, care ar trebui să ofere viteză și autonomie mai bune”.

 

De ce e dificil să dobori Shahed

 

Cea mai mare problemă este legată de detecție. Așa cum recunoșteau public și oficialii români, care au dat explicații publice în cazul dronelor ruse căzute pe teritoriul țării noastre, Shahed este construit din materiale compozite, cu grad scăzut de reflexie a undelor electromagnetice, ceea ce îi reduce semnificativ amprenta radar.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Yuri Ignat, confirmă că rușii folosesc tactici complexe pentru a ascunde prezența dronelor kamikaze.

”Inamicul alege direcții diferite și avem de-a face cu atacuri din direcții diferite de-a lungul unor rute diferite”, a explicat acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel