Această strategie de producție este susținută de o alocare bugetară masivă de $10.3 miliarde pentru anul fiscal 2026, distribuită între achiziții, cercetare și dezvoltare (R&D), modernizare și construcții militare.
Din această sumă, $5.41 miliarde sunt destinate achizițiilor, incluzând fonduri pentru componente cu termen lung de fabricație, în timp ce $3.98 miliarde vor finanța continuarea testelor, extinderea infrastructurii și eforturile de integrare.
Un purtător de cuvânt al USAF a precizat că extinderea planificată nu necesită construcția de noi fabrici, ci se va concentra pe investiții în „unelte, forță de muncă și infrastructură existentă”. Această abordare este menită să asigure „sănătatea și eficiența pe termen lung a liniei de producție”.
Deși USAF nu a specificat noua rată de producție, care în prezent este clasificată, dar estimată la 7-8 aeronave pe an, industria pare pregătită pentru o creștere. Northrop Grumman a înregistrat la începutul anului 2025 o pierdere de $477 milioane pentru a implementa o „modificare a procesului” de fabricație menită să susțină o rată de producție mai mare.
Această pierdere se adaugă la un deficit cumulat de $2 miliarde în cadrul contractului cu preț fix al programului. Tom Jones, vicepreședintele sectorului aeronautic al Northrop, a sugerat în iunie că industria ar investi mai mult în capacități de producție de urgență dacă astfel de costuri ar fi permise în contractele de apărare.
Programul B-21 a fost conceput de la bun început pentru a produce aeronave de testare cât mai apropiate de configurația de serie. USAF a reconfirmat că această filozofie rămâne valabilă.
„Da, programul este construit pe producerea de aeronave de test robuste, care sunt cât mai apropiate de configurația aeronavelor de producție”, a declarat purtătorul de cuvânt. Acest lucru înseamnă că instrumentația specifică testelor, precum sonda de pe botul aeronavei, poate fi eliminată pentru a pregăti avioanele pentru o potențială misiune de luptă într-o situație de criză.
Cu toate acestea, momentul atingerii Capacității Operaționale Inițiale (IOC) rămâne neclar. Decizia aparține Comandamentului Global Strike al Forțelor Aeriene, iar criteriile specifice pentru declararea IOC sunt clasificate.
În prezent, testele de zbor și la sol continuă la Baza Aeriană Edwards din California. Trei aeronave sunt implicate în campania de testare – una efectuând zboruri regulate și două fiind utilizate pentru evaluări structurale și de sisteme la sol.
U.S. Air Force are ca obiectiv oficial cel puțin 100 de aeronave B-21 Raider
Dezbaterea strategică privind dimensiunea finală a flotei continuă. Deși obiectivul oficial rămâne „cel puțin 100 de aeronave” pentru a înlocui bombardierele B-1 și B-2 la începutul anilor 2030, unele evaluări interne recomandă o flotă de 145 până la 200 de unități.
Cu toate acestea, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, Gen. David W. Allvin, a avertizat împotriva unei accelerări „excesive”, sugerând că, după atingerea pragului de 100 de avioane, investițiile s-ar putea reorienta către tehnologiile militare ale urmatoarei de generații de aeronave.
Pe plan internațional, Australia a reevaluat posibilitatea achiziționării B-21 ca soluție interimară la întârzierile din programul de submarine nucleare AUKUS. Un raport recent al unor think-tank-uri australiene a argumentat că bombardierul ar oferi capabilități de lovire cu rază lungă de acțiune mult mai rapid decât submarinele, care nu sunt așteptate înainte de anii 2040. Deși guvernul australian a respins anterior opțiunea, dezbaterile actuale indică o posibilă reconsiderare.
Programul B-21 este, de asemenea, legat de dezvoltarea unei noi muniții, Next Generation Penetrator (NGP), menită să înlocuiască bomba GBU-57 Massive Ordnance Penetrator.
Necesitatea acestei noi arme a fost subliniată de evaluările post-misiune ale Operațiunii „Midnight Hammer” din iunie 2025, când B-2-urile au lovit facilități nucleare iraniene, iar unele structuri subterane par să fi supraviețuit. NGP este proiectat special pentru a se potrivi în compartimentul intern de armament al B-21 și va include tehnologii avansate pentru a învinge ținte fortificate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News