U.E va efectua un audit cu privire la armele furnizate Ucrainei: Germania cere să se compare livrările de echipamente militare

Cristian Soare |
Data publicării:

Bruxelles-ul efectuează un audit cu privire la numărul de arme pe care statele membre ale U.E le-au transferat Ucrainei de la începutul agresiunii militare ruse. Surse ale Financial Times au relatat că rezultatele acestei verificări ar trebui să fie prezentate înainte de summitul liderilor U.E din 1 februarie.

Potrivit uneia dintre surse, auditul se va baza pe informațiile furnizate de țările membre. În același timp, diplomatul adaugă că unele țări se opun, deoarece nu doresc să furnizeze date complete cu privire la numărul şi timpul de echipamente militare oferite Ucrainei.

Financial Times notează că decizia de a efectua auditul a fost aprobată după ce cancelarul german Olaf Scholz a cerut săptămâna trecută să se numere și să se compare livrările militare făcute țărilor membre ale U.E către Ucraina.

,,Livrările de arme către Ucraina, planificate acum de majoritatea statelor membre ale U.E, sunt în orice caz mult prea mici. Prin urmare, fac apel la aliații noștri din Uniunea Europeană să își intensifice, de asemenea, eforturile în favoarea Ucrainei", a declarat atunci cancelarul german.

Auditul intervine în contextul în care Bruxelles-ul și Washingtonul încearcă să găsească un consens politic care să permită aprobarea unor pachete de asistență financiară pentru Ucraina în valoare totală de aproximativ 110 miliarde de dolari, adaugă jurnaliștii.

Recent, cancelarul german a reamintit că Berlinul intenționează să ofere 8 miliarde de euro pentru asistență militară Ucrainei în cursul anului 2024.

Cancelarul german consideră că Europa ar trebui să demonstreze că este "strâns legată de Ucraina, că este de partea libertății, a dreptului internațional și a valorilor europene".

Acesta a subliniat că Germania este acum "cel mai puternic susținător al Ucrainei după Statele Unite".

,,Cu toate acestea, doar contribuția Germaniei nu va fi suficientă pentru a asigura securitatea Ucrainei", a adăugat el.

Reamintim că recent s-a aflat că cea mai mare parte a armelor produse de industria de apărare din Bulgaria ajung în Ucraina.

 

Germania încearcă să nu mai susțină Fondul European pentru Pace

 

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a reproșat luni Germaniei că nu face suficient pentru a susține eforturile comune ale UE de a oferi ajutor militar Ucrainei, concentrându-se în schimb pe trimiterea de sprijin bilateral către Kiev.

Breton, care se ocupă și de apărare, a declarat că Germania a sprijinit mai puțin Fondul European pentru Pace (EPF) al UE.

,,Astăzi vedem că Germania încearcă să meargă singură, nu a păcălit pe nimeni și, în special, încearcă să nu mai susțină Fondul European Pentru pace", a declarat Breton reporterilor la Paris, potrivit POLITICO.

Comentariul vine în contextul în care Germania îndeamnă în mod public alte țări membre să își sporească livrările militare către Ucraina, în timp ce, în privat, pune la îndoială modul în care funcționează Fondul European pentru Pace. Facilitatea este un mecanism extrabugetar de finanțare a misiunilor militare externe ale UE, precum și a ajutorului pentru aliați precum Ucraina, prin care sunt decontate cheltuielile țărilor pentru echipamentul militar trimis către Kiev. Țările membre plătesc contribuții proporțional cu venitul lor național brut, Germania fiind cel mai mare contribuabil.

Luna trecută, POLITICO a relatat că într-un document confidențial german a fost formulată o propunere care permite țărilor să scadă ajutorul militar acordat Ucrainei din contribuția lor la FPE, potrivit mai multor diplomați din alte țări membre.

Acest lucru funcționează în favoarea Germaniei, deoarece este de departe cel mai mare donator militar european către Ucraina. Până la 31 octombrie, Germania a alocat 17,1 miliarde de euro în ajutor militar Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie 2022, ocupând locul al doilea la nivel mondial, după SUA. Franța este codașă, oferind 544 de milioane de euro - ceea ce o plasează pe locul 15 și cu mult în urma unor țări precum Lituania, potrivit Institutului Kiel de monitorizare a ajutorului acordat Ucrainei.

Oficialii de la Berlin și-au exprimat dezamăgirea față de faptul că EPF este frecvent utilizat pentru a despăgubi țările UE pentru donațiile în materie de arme către Ucraina din stocurile lor militare existente. Germania consideră, în special, că țările cu industrii de apărare mai importante, cum ar fi Franța sau Spania, ar trebui să se concentreze mai degrabă pe plasarea de noi comenzi către contractorii lor din domeniul apărării pentru a accelera producția de noi arme și muniții destinate Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel