Teodor Meleşcanu: Scutul de la Deveselu, pretext pentru Rusia să acopere nerespectarea Tratatului INF

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, consideră că afirmaţiile pe care le face Federaţia Rusă în privinţa scutului antirachetă de la Deveselu sunt "un pretext" de a încerca să acopere problemele pe care le are cu respectarea prevederilor Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). 

Ministrul susţine că în Federaţia Rusă a avut loc o sporire a numărului de rachete, unele dintre acestea încălcând prevederile acestui acord. În plus, Meleşcanu a reiterat ideea că la Deveselu este doar un sistem defensiv.

,,Nu există absolut niciun fel de raţiune, ci este vorba de folosirea unui pretext pentru a încerca să acopere problemele pe care le are Federaţia Rusă în legătură cu respectarea prevederilor Tratatului privind armele Nucleare Intermediare. În Federaţia Rusă a fost o sporire a numărului de rachete", a declarat Teodor Meleşcanu, la Antena 3, precizând că ceea ce face Ministerul Rus al Apărării e mai degrabă o dezinformare, o încercare de a găsi scuze pentru o politică determinată să încalce de fapt prevederile Tratatului INF.

Ministrul Afacerilor Externe a mai spus că România este o ţară care are interese, care îşi doreşte anumite perspective şi care caută instrumentele necesare prin care să realizeze aceste obiective.

,,În ceea ce priveşte funcţionarea în România a unui sistem integrat al NATO de protejare a ţărilor membre aliate împotriva oricăror atacuri cu rachete - este în sistem strict defensiv care în niciun caz nu aduce atingere prevederilor tratatului Forţele Nucleare Intermediare (INF) şi tocmai de aceea declaraţiile făcute de către Ministerul Apărării din Federaţia Rusă sunt lipsite de orice fel de consistenţă, pentru că sistemul de la Deveselu este unul care lansează rachete de pe sol în aer pentru interceptarea rachetelor balistice care pot la un moment dat să facă obiectul unei agresiuni", a mai adăugat ministrul de Externe.

Rachetele de la Deveselu nu pot face altceva decât să intercepteze rachete care s-ar putea îndrepta asupra teritoriilor care formează Alianţa NATO, a adăugat Meleşcanu.

Amintim că ministerul rus al Apărării a propus SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România.

,,Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse propune părţii americane ca în perioada dinainte de expirarea Tratatului INF să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a Tratatului INF prin distrugerea lansatoarelor universale Mk-41 desfăşurate la sol, dezvoltate pentru lansarea rachetelor de croazieră Tomahawk, a rachetelor-ţintă, similare în privinţa caracteristicilor cu rachetele balistice cu raza medie şi scurtă de acţiune, distrugerea dronelor de atac care, după caracteristicile lor, cad sub incidenţa termenului de 'rachetă de croazieră terestra', conform INF", a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul maior Igor Konaşenkov, citat de TASS.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel