Teheranul devine tot mai îndrăzneț: Două nave militare iraniene au ajuns lângă Polinezia franceză, la peste 17 mii de km depărtare de casă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Marina Militară iraniană trimite, pentru prima dată, nave de luptă în Oceanul Pacific.

Pe 25 decembrie, o aeronavă Falcon 200 a Forțelor Navale franceze a reperat două nave de luptă iraniene în apropierea Polineziei franceze.

”Falcon 200 a stabilit contactul cu două nave ale Marinei iraniene la vest de ZEE polineziană franceză.  Acestea și-au declarat intenția de a o traversa la sud de (Insulele) Marquesas pentru un tranzit transpacific”, se precizează într-un mesaj pe Twitter al Comandamentului francez din Pacific.

Este vorba despre nava multifuncțională IRIS Makran - un fost petrolier de 110.000 de tone, care a fost amenajat pentru misiuni militare - și fregata IRIS Dena din clasa Mowj.

Prezența în această zonă a lumii, la peste 15.000 de km de coastele maritime proprii, vine după o altă premieră importantă a Forțelor navale iraniene. În vara anului 2021,  aceeași navă multifuncțională IRIS Makran a ajuns în Oceanul Atlantic, iar ulterior în Marea Baltică pentru pentru a participa la parada navală organizată cu ocazia împlinirii a 325 de ani de la înființarea Marinei Militare ruse.

Însoțită de fregata IRIS Sahand din clasa Mowj, nava IRIS Makran a trecut din Oceanul Indian în Atlantic, ocolind Africa pe la Capul Bunei Speranțe. Nava multifuncțională avea pe punte șapte vedete tip Peykaap echipate cu rachete antinavă și torpile. În drumul către Sankt Petersburg, gruparea navală iraniană a desfășurat un exercițiu chiar în apropierea coastelor franceze, în zona Golfului Biscaya.

În 2021, Teheranul explicase că unul dintre obiectivele acelei misiuni era să „demonstreze capacitatea” marinei sale de a „naviga pe mările nefavorabile” și în ”condițiile meteorologice dificile” din Oceanul Atlantic.

Din această perspectivă a pregătirii, s-ar putea spune că obiectivul misiunii actuale  este demonstrarea capacității de a naviga în condițiile ”dificile” din Pacific. Rămâne de văzut ce curs vor urma navele, după ce vor traversa ZEE polineziană. Cea mai probabilă ipoteză este că vor trece prin Canalul Panama pentru a ajunge în Atlantic, și apoi spre Venezuela, potrivit publicației franceze Zone Militaire.

IRIS Makran a fost admisă în serviciu în 2021. Capabilitățile sale operaționale nu sunt pe deplin cunoscute. Dar se presupune că, echipată cu diverși senzori și mijloace de război electronic, servește drept „navă-mamă” pentru operații speciale [sau asimetrice]. Puntea sa poate găzdui cel puțin cinci elicoptere, drone de tip VTOL și vedete rapide.

Aflate la mare depărtare de o bază navală națională sau de una prietenă și fără submarine de sprijin, cele două nave iraniene aflate în mijlocul Pacificului nu constituie o amenințare la adresa Forțelor Navale americane. Cel mult, pot executa anumite misiuni de culegere de informații și pot distrage mijloace navale și aeriene ale SUA de la activitățile lor actuale. Totuși, nu este exclus ca navele iraniene să fie însoțite de un submarin rusesc.

În 2021, gruparea navală iraniană nu a traversat Canalul Suez, probabil datorită refuzului Egiptului. Deocamdată, nu se știe precis dacă navele iraniene intenționează să treacă prin Canalul Panama, iar dacă da, rămâne de văzut dacă vor primi aprobare pentru tranzit spre Atlantic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel