Summit Putin - Trump. Muntenegru: Mesajul este clar

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Descrierea de către Donald Trump a Muntenegrului drept o ''ţară mică foarte agresivă'' ce ar putea declanşa un război mondial este ''un mesaj clar'' transmis de preşedintele Statelor Unite, a comentat joi pentru France Presse un lider al opoziţiei proruse.

La rândul său, presa din această mică ţară cu puţin peste 600.000 de locuitori de la Marea Adriatică a păstrat tăcerea, la fel ca autorităţile muntenegrene, prooccidentale.

"Omul cel mai bine informat al planetei, Trump, a recunoscut pur şi simplu Muntenegru ca fiind cea mai instabilă ţară şi cea mai mică a NATO şi a lansat un mesaj clar că el nu vede de ce ar trebui să-şi trimită aici copiii pentru a fi ucişi", a declarat Andrija Mandic, contactat de AFP prin telefon.

Milo Djukanovic, în prezent preşedinte, şi-a condus ţara majoritar slavă şi ortodoxă ca prim-ministru până la integrarea în NATO în primăvara anului 2017. El s-a lovit de ostilitatea unei părţi a populaţiei, cu manifestaţii violente în 2015.

În octombrie 2016, justiţia din Muntenegru a anunţat că a dejucat o lovitură de stat şi o tentativă de asasinat a lui Milo Djukanovic, care ar fi fost puse la cale de militanţi proruşi. Andrija Mandic este unul dintre suspecţii aflaţi în prezent în proces pentru acest presupus complot.

Opoziția prorusă, în declin

Cu toate acestea, opoziţia prorusă pare să piardă din viteză. În aprilie, prooccidentalul Milo Djukanovic, care conduce Muntenegru aproape fără întrerupere din 1991, inclusiv către independenţa faţă de Serbia în 2006, a fost ales preşedinte în primul tur.

Singurul candidat deschis prorus, Marko Milacic, a obţinut mai puţin de 3% din voturi. Principalul adversar al fostului prim-ministru, Mladen Bojanic (33,5%), a fost susţinut de coaliţia prorusă Frontul Democrat, dar de asemenea de un grup reprezentând societatea civilă care i se opune lui Milo Djukanovic.

Pentru Andrija Mandic, "Trump de fapt a făcut o descriere a problemelor ce există în Muntenegru, o societate profund divizată şi aş putea spune chiar în pragul unui conflict".

Miercuri seară, în faţa deputaţilor, prim-ministrul Dusko Markovic s-a limitat la un comentariu sibilinic, explicând că declaraţiile lui Trump nu făceau parte "dintr-un context de justificare a existenţei NATO, ci a finanţării NATO".

Pentru analistul politic Sergej Sekulovic, declaraţiile lui Trump nu reprezintă "un sprijin pentru cineva", ci se încadrează "în contextul necesităţii de a detensiona relaţiile dintre SUA şi Rusia". 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel