Suedia refuză sa ofere Ucrainei sisteme Patriot: Este o resursă limitată și ar afecta în mod semnificativ propria apărare

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ai unui regiment suedez de apărare aeriană participa la o ceremonie de predare-primire a unei baterii de sistem Patriot, Suedia, 18 noiembrie 2021. La momentul respectiv Suedia nu era stat membru NATO, dar achiziţionase un sistem de rachete de ap
Militari ai unui regiment suedez de apărare aeriană participa la o ceremonie de predare-primire a unei baterii de sistem Patriot, Suedia, 18 noiembrie 2021. La momentul respectiv Suedia nu era stat membru NATO, dar achiziţionase un sistem de rachete de apărare aeriană Patriot. Sursa foto: Site-ul U.S. Army/ Sgt. 1st Class Terrance Rhodes.

Este o resursă limitată și ar afecta în mod semnificativ propria apărare, a precizat ministrul suedeze al Apărării . Într-un interviu pentru Bloomberg (preluat de RBC Ucraina), publicat pe 21 mai, Pal Jonson, ministrul suedeze al Apărării, s-a referit la conflictul ruso-ucrainean și a explicat importanța țării sale în arhitectura de securitate a NATO. Alianța nord-atlantică are nevoie de până la doi ani pentru a înarma semnificativ Ucraina, potrivit lui Pal Jonson.

„Rusia s-a pus pe picioare mai repede decât comunitatea euro-atlantică”, a spus Jonson, cerând aliaților occidentali să dubleze volumul achizițiilor (militare).

„Mă aștept să ajungem din urmă, dar cred că va trece un an sau doi până să vedem întregul efect”, a precizat acesta. Suedia și-a mărit cheltuielile militare dar, pe termen scurt, pare insuficient comparativ cu ritmul alert al Rusiei.

Suedia și-a dublat deja cheltuielile militare față de 2020 și intenționează să cheltuiască 2,6% din produsul său intern brut pentru apărare până în 2030. În perspectiva pe termen scurt, acest lucru poate să nu fie suficient pentru a face față inamicului, care își convertește economia la o bază militară.

Suedia a furnizat Ucrainei tancuri, vehicule de luptă, sisteme de artilerie, muniție și alte echipamente care trebuiau înlocuite. În același timp, se străduiește să satisfacă ambițiile, care includ o creștere a numărului de nave de război și submarine la dispoziția Marinei Suedeze, precum și o creștere semnificativă a capacității de a respinge atacurile aeriene.

 

Sistemul Patriot, o resursă limitată, nu poate fi furnizat Ucrainei

 

Suedia s-a alăturat inițiativei Germaniei de a oferi Kievului sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot. Cu toate acestea, potrivit lui Jonson, predarea uneia dintre cele patru baterii ale Suediei ar afecta în mod semnificativ propria apărare.

"Desigur, există lucruri pe care le putem face mai ușor, mai rapid și cu un impact mai mic asupra propriilor capacități (de apărare) decât sistemul Patriot. Este o resursă limitată", a spus Jonson.

Citeste şi: Sisteme Patriot pentru Ucraina? Iohannis: Nu accept, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană

Industria de apărare suedeză este critică pentru Ucraina, iar această industrie trebuie protejată inclusiv cu Patriot.

Nu există nicio altă țară din lume cu o populație de 10 milioane de oameni care ar avea ocazia să proiecteze și să construiască avioane de luptă, submarine, sisteme de artilerie și vehicule de luptă de infanterie. Acesta este, de asemenea, un avantaj pentru noi în dorința noastră de a sprijini Ucraina", a spus Jonson.

Industria suedeză de apărare include producători autohtoni de arme precum Saab AB, precum și companii cu capital străin, cum ar fi BAE Systems Hagglunds AB, care produce vehiculul blindat de luptă CV-90, și fabricantul finlandezo-norvegian de muniție de artilerie Nammo AS, care produce obuze de calibru 155 milimetri, de care Ucraina are nevoie urgentă.

Guvernul suedez intenționează să tripleze producția de muniție de artilerie în următorii câțiva ani.

"Am venit dintr-o epocă în care se credea că avem foarte puțini bani, dar avem mult timp. Acum avem mult mai mulți bani, dar mai puțin timp, pentru că suntem foarte îngrijorați că Rusia își va reveni și va crea o amenințare militară pentru întreaga alianță”, a spus Jonson.

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, Suedia a oferit Ucrainei 15 pachete de ajutor militar. Unul dintre cele mai consistente a fost furnizat, în februarie 2024, la doi ani de la începerea războiului, având o valoare de aproximativ 700 milioane dolari.

Nota autorului: Decizia Suediei de a nu furniza Ucrainei sisteme Patriot a fost luată în special pe baza evaluărilor structurilor de informații, apărare și securitate suedeze.

Într-adevăr, industria de apărare suedeză este una dintre cele mai puternice din lume și NATO trebuie să-i asigure o protecție corespunzătoare. Însă, pe termen scurt și chiar mediu, amenințarea la adresa ei este una de tip asimetric, în sensul că o potențială lovitură va fi una neasumată oficial de vreun stat. Pe lista armelor care pot fi folosite într-un astfel de atac, nu intră cu siguranță rachete balistice sau de croazieră cu rază lungă, împotriva cărora este destinat sistemul Patriot.

În ultimele două zile, a venit și un alt refuz important pentru Ucraina și anume, recomandarea puternică a Departamentului american al Apărării (DoD) ca forțele ucrainene să nu folosească arme americane pentru a lovi teritoriul Rusiei. Clarificarea DoD a fost necesară după ce dintr-o declarație anterioară a Secretarului de Stat, Antony Blinken, reieșea că Ucraina decide cum folosească armele americane, deși recomandarea este de nu se folosi pe teeritoriul rus.

După ce Ucraina a reușit să obțină în toamna lui 2022 succese militare importante, recuperând teritorii mari din regiunile Harkov și Herson, Rusia s-a adaptat și a reușit să oprească contraofensiva ucraineană din vara lui 2023. Deși, lipsesc datele relevante datorită secretului și dezinformării specifice războiului, concluzia care rezultă este că avantajul preciziei și autoprotecției la interceptare a armelor ofensive occidentale a fost anulat de Rusia.

În plus, Rusia a început să hărțuiască forțele ucrainene departe de linia frontului ceea ce anulează și sprijinul recent occidental cu muniții de artilerie și antitanc. De asemenea, presiunile Rusiei prin bombardamente aeriene și cu rachete s-au intensificat și ele, punând apărarea antiaeriană ucraineană în situații imposibile.

Datorită acestor evoluții, paradigma războiului ruso-ucrainean s-a schimbat și Occidentul încă nu reacționează prezentând tot felul de explicații care sunt rezonabile într-o anumită măsură dar care nu rezistă dacă se conștientizează magnitudinea mare a amenințării rusești. Dacă Ucraina cade, toate celelalte amenințări și riscuri de război pe planetă trebuie amplificate față de ceea ce se estimează în prezent.

Ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu este doar o mică mostră din ceea ce s-ar putea întâmpla. O destabilizare la scară globală pare greu de gestionat acum de Occident iar de contracarat nici măcar nu intră în discuție. Pe scurt, dacă Rusia câștigă în Ucraina, nu vor fi oricum suficiente sisteme Patriot în lume pentru ceea ce va urma.

În prezent, Ucraina rezistă ca urmare a inovațiilor în materie de drone explozive și luptă contradronă, precum și a unei serii de operații combinate între serviciile de informații și forțele armate regulate ucrainene prin care apărarea rusă este surprinsă atât pe linia frontului cât și în adâncimea sa. Nu se știe cât va rezista această abordare deși armata ucraineană dă unele asigurări.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel