Succes istoric pentru diplomația din România: Ambasadoarea Simona Miculescu va conduce UNESCO: Sunt multe războaie în lume unde trebuie să acționăm

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Ambasadoarea Simona Miculescu. Foto: Simona Miculescu @OfficialFacebook
Ambasadoarea Simona Miculescu. Foto: Simona Miculescu @OfficialFacebook

Ambasadoarea Simona-Mirela Miculescu a fost aleasă, la Paris, într-o ceremonie specială, ”cu aclamație”, în funcția de Președinte al celei de-a 42-a Conferințe Generale a UNESCO. Este prima femeie ambasador din țara noastră care va conduce un organism internațional, al treilea cetățean român după Nicolae Titulescu și Manea Mănescu care reprezintă România în calitatea de președinte al unei organizații mondiale.

În cadrul emisiunii de la Radio România Actualități, realizate de jurnalistul militar Radu Dobrițoiu, ambasadoarea Simona-Mirela Miculescu a vorbit despre provocările UNESCO sub conducerea sa.

„Această poziţie, pe care România o obţine pentru prima dată în cei 67 de ani de apartenenţă la UNESCO, este una foarte importantă, pentru că practic preşedintele Conferinţei Generale este cel care conduce de fapt forul suprem de decizie al UNESCO. Presupune foarte multă responsabilitate, pentru că practic Conferinţa Generală este cea care stabileşte direcţia de acţiune a UNESCO, a cărei conducere mai este formată la nivele doi şi trei de Consiliul Executiv şi de Secretariatul UNESCO, ce este mai unic cunoscut pentru că este condus de directorul general al UNESCO, e cel care are, de fapt, funcţia executivă. Deci, preşedintele Conferinţe Generale e cum ar fi poziţia de preşedinte a unui stat, iar directorul general, prim-ministrul, funcţia reprezentativă şi funcţia executivă. Practic această poziţie va presupune tot ceea ce înseamnă reprezentarea celor 194 de state membre ale UNESCO.

Deci nu voi mai reprezenta doar România, ci şi celelalte 193 de state membre şi asta incumbă multe responsabilităţi. Reprezentativitatea înseamnă participarea la diverse evenimente, de exemplu în lumea largă, în numele UNESCO şi nu numai în numele României şi va dura doi ani. Conferinţa Generală în sine durează trei săptămâni. Ea va decide, aşa cum vă spuneam, tot ceea ce este vital pentru organizaţii, inclusiv programul de acţiune pentru următorii patru ani şi bugetul pentru următorii doi ani şi toate elementele care se integrează în aceste programe. Iar după aceea, mandatul meu se va concentra pe reprezentativitate, pe implicare pe diverse proiecte menite să discearnă alte linii mai creative poate de acţiuni ale organizaţiei, pentru că trebuie să ne adaptăm mereu la timpurile pe care le trăim”, a precizat Simona Miculescu.

 

Agresiunea Rusiei în Ucraina - marea provocare la nivel mondial

 

„Ca să revin înspre realitatea fierbinte a zilelor noastre, trebuie să vă spun că, din păcate, turbulenţele, ca să încerc un termen generic din ultimii ani, au politizat foarte mult agenda UNESCO. În mod normal, UNESCO se ocupă de competenţele mandatului său, care se referă la cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare. Sigur, sunt miriade de subdiviziuni ale acestor teme, dar acestea sunt temele principale. În ultimii ani, în ultimii doi ani mai ales după începerea agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina, din păcate, toată agenda a fost afectată, în sensul că ne-am concentrat foarte mult pe elementele ce ţin de competenţa UNESCO, în sensul că în ce măsură a fost afectată cultura, educaţia, ştiinţa, comunicarea şi informarea în Ucraina şi ce poate face organizaţia ca să ajute.

De exemplu, ştiu eu, vă dau doar un singur exemplu din zecile de măsuri care s-au luat, de exemplu integrarea în regim de urgenţă a Odesei în patrimoniul cultural mondial, ca să salveze Odesa din punct de vedere cultural. Din păcate, războiul cumplit care se petrece în aceste zile riscă de fapt să politizeze şi conferinţa generală mai mult decât orice altă conferinţă generală în ultimii 10 ani. Azi ştim cu toţii, aici, la UNESCO, că va fi foarte, foarte greu, pentru că vor fi foarte multe declaraţii politice. Şi ce poate să facă UNESCO în continuare, ceea ce şi-a declarat prin constituţie, să facă totul prin programele sale care sunt în competenţele mandatului său de cultură, educaţie, ştiinţe, comunicare şi informare, să sădească pacea în minţile oamenilor.

Sigur că ăsta apare un termen generic, aşa, idealist atunci când noi vorbim de mii de morţi în urma unui conflict. Dar UNESCO este o agenţie specializată a sistemului ONU, da, care trebuie să acţioneze pe această bucăţică, şi nu este una neimportantă. Şi, practic, la această conferinţă generală se vor lua multe măsuri importante legate de salvarea, din perspectiva acestor cinci componente ale mandatului, a situaţiei în zonele de conflict actuale, care, din păcate, nu sunt singurele. Din păcate mai sunt pe mapamond conflicte şi UNESCO trebuie să acţioneze peste tot, având în vedere membership-ul său global”, a mai precizat Simona Miculescu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel