SUA se vor gândi de două ori înainte să vândă F-35 Greciei, de teamă că Turcia va opta pentru Su-35 sau Su-57

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Turcia din Mediterana de Est, Grecia își dorește să achiziționeze avioane F-35 americane cât mai repede. Însă o asemenea achiziție ar putea împinge și mai mult Turcia către industria de armament din Rusia, lucru pe care americanii doresc să îl evite.

Nikos Panagiotopoulos, ministrul Apărării de la Atena, în cadrul mai multor intervenții, a subliniat că unul dintre obiectivele Greciei e modernizarea forțelor armate.

În acest sens, așa cum în urmă cu câteva zile a scris și publicația noastră, Grecia a transmis Statelor Unite o scrisoare de intenție privind achiziția imediată a unui număr cuprins între 18-24 de avioane F-35 Lightning II.

Atena doreşte atât de repede avioanele F-35, încât este dispusă să accepte ca acestea să fie chiar şi second hand, potrivit unor oficiali americani și unor rapoarte mass-media elene.

În presă s-a speculat chiar faptul că SUA ar putea să autorizeze vânzarea către Grecia a celor șase avioane F-35 construite pentru Turcia, dar niciodată livrate după ce Ankara a decis continuarea procesului de achiziție a sistemelor rusești antiaeriene S-400, fapt ce a atras decizia SUA de a suspendat Turcia din programul F-35 Lightning II.

Dar faptul că Atena își dorește cu ardoare F-35 nu va influența programul Rafale. Tot pe fondul tensiunilor cu Turcia, Grecia a solicitat achiziționarea a 18 aeronave Rafale, dintre care 12 vor fi second hand.

La fel ca și în cazul F-35, dorinţa Greciei este că primul avion Rafale să ajungă la Forţele Aeriene Elene în decursul anului viitor.

 

Decizia SUA de a vinde F-35 Greciei ar putea forța Turcia să achiziționeze Su-35 sau Su-57. Iar Washingtonul nu dorește acest lucru

 

Specialiștii publicației americane Military Watch Magazine, într-o analiză în care abordează subiectul vânzării de către SUA a aeronavelor F-35 către greci, concluzionează că o asemenea decizie ar forța și mai mult Turcia să se îndrepte spre Rusia.

Turcii, care oricum au deficiențe în modernizarea Forțelor Aeriene, au rămas în urmă în ceea ce privește înzestrare și simt din plin suspendarea din programul F-35. Dar o astfel de decizie i-ar putea forța să răspundă și să se îndrepte spre aeronave rusești.

Tocmai din acest motiv, consideră analiștii revistei militare americane, SUA  se vor gândi de două ori înainte de a decide să vândă avioane F-35 către Grecia. În contextul în care Washingtonul încearcă să limiteze cât mai mult legăturile din domeniul apărării dintre Rusia și Turcia, membră NATO, o eventuală achiziție de Su-35 sau Su-57 de către Ankara ar fi ultimul lucru pe care americanii și l-ar dori.

De precizat că Turcia a tatonat terenul unei achiziții de avioane de vânătoare rusești, cu toate că până acum nu există nicio informație oficială cu privire la negocieri. 

Amintim că în vara anului trecut, însuși președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost în Federația Rusă unde a participat la expoziția  MAKS-2019. Aici, alături de omologul său rus Vladimir Putin, lui Erdogan i-au fost prezentate avioanele Su-35 și Su-57. 

Președintele turc le-a afirmat atunci jurnaliștilor că avioanele rusești reprezintă o opțiune pentru Ankara în contextul suspendării din programul F-35.

CITEȘTE ȘI: Turcia va cumpăra 40 de avioane rusești de vânătoare de tip Su-35, pentru a contracara Forțele Aeriene ale Greciei

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel