Pe fondul neînţelegerilor cu Turcia, Grecia vrea cât mai repede avioane Rafale

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Rafale, sură foto: Dassault Aviation
Rafale, sură foto: Dassault Aviation

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat pe 12 septembrie că Atena va cumpăra 18 avioane de luptă Rafale din Franța, o combinație de avioane noi și second-hand. Dorinţa Greciei este că primul avion Rafale să ajungă la Forţele Aeriene Elene în decursul anului viitor.

Potrivit presei elene, șase dintre aeronave ar fi noi și 12 ar fi second-hand de la forțele aeriene franceze. Contactat de Defense News, producătorul francez Dassault Aviation a refuzat să confirme informaţiile, precizând că Grecia ar urma să comunice toate detaliile contractului. Avioanele Rafale pe care Grecia vrea să le achiziţioneze vor aeronavele Mirage 2000 ale escadrilei 332 „Gerakia”.

Misotakis a mai spus că Grecia va procura rachete ghidate pentru forțele sale aeriene. Având în vedere lungă istorie a Greciei cu Dassault - a achiziționat 40 Mirage F1 în 1974, 40 Mirage 2000 în 1985 și 15 Mirage 2000-5 în 2000 - acest lucru înseamnă că Atena își va cumpăra rachetele ghidate de la MBDA, deoarece aceste avioane Dassault sunt înarmate cu rachete Exocet, Scalp, Mică, produse de compania franceză.

Premierul a adăugat că Atena va achiziționa și patru elicoptere Romeo de la Lockheed Martin-Sikorsky şi torpile pentru forţele navale. Există, de asemenea, un plan de modernizare a patru fregate MEKO și în următorii șapte ani, cumpărarea a patru fregate noi.

Achizițiile de tehnica militară pe care Atena vrea să le facă, vin pe fondul unor tensiuni tot mai mari între Grecia și Turcia. Kyriakos Mitsotakis a declarat pentru cotidianului grec Kathimerini ca acţiunile provocatoare ale Turciei în Marea Egee au creat instabilitate în întreaga Mediterană şi au subminat securitatea la granițele estice ale Europei.

 

Ce avioane ar urma să cumpere Grecia din Franţa?

 

În prezent, Forțele Aeriene și Marina franceză operează avioane Rafale la standardul F3, adică avioane echipate cu: un radarul Thales RBE2 AESA, un dispozitiv de atenţionare anti-racheta [ DDM-NG] integrat în sistemul SPECTRA [un sistem de apărare care conţine un radar şi mai mulţi senzori de avertizare contra rachetelor].

Potrivit publicaţiei Opex 360, informaţia potrivit căreia Franța ar urma să vândă 12 avioane Rafale second-hand, nu este nou, ea circulă de câteva luni şi fusese menționat pentru modernizarea Forţelor Aeriene Columbiene, în noiembrie 2019, precum și, mai recent, pentru modernizarea Forţelor Aeriene Croate.

În ceea ce privește achiziţia șase noi avioane Rafale, cel mai probabil acestea vor fi la standardul F3R, adică vor dispune de capacitatea de a transporta rachete aer-aer Meteor care împreună cu radarul RBE2 AESA, pot lovi ținte aflate la o sută de kilometri.

Potrivit sursei citate, Mitsotakis a afirmat că primul avion Rafale - foarte probabil la mâna a doua – ar trebui să ajungă în Grecia, în decursul anului viitor, ceea ce presupune că piloților și tehnicieni greci trebuie să se pregătească într-un timp foarte scurt pentru a opera pe noile avioane.

Încă de la începutul acestui an, cu mult înainte ca relaţiile politice şi diplomaţie să fie tot mai tensionate cu Turcia, Grecia, prin vocea ministrului a apărării, Nikos Panagiotopoulos, anunţa că are planuri serioase în ceea ce priveşte modernizarea flotei de avioane de vânătoare. La momentul respective fiind vehiculat şi interesul pentru achiziţionarea unor avioane F-35, totul ca parte a unei strategii care ar putea oferi armatei elene superioritate tehnologică, dar mai ales aeriană, față de Turcia, stat vecin cu care are câteva divergente, atât pe plan politic, cât şi pe plan militar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel