SUA se pregătește să ofere o nouă tranșă de ajutor militar Ucrainei

S.I. Catalin / 10 dec 2019 / 15:13

Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii se pregătește să ofere Ucrainei următoarea tranșă de asistență militară, a declarat secretarul american al apărării   Mark Esper, la o întâlnire cu oficialii militari, potrivit Voice of America, citat de Uawire.org.

Esper a subliniat că este vorba de 250 milioane de dolari, însă partea americană va controla riguros folosirea acestor mijloace și felul cum Ucraina luptă împotriva corupției.

Șeful Pentagonului a respins categoric părerea că acest lucru influențează asupra procesul impeachment-ului președintelui american, Donald Trump. În același timp, Mark Esper a accentuat că Ministerul Apărării al SUA nu a reținut nicicând ajutorul militar pentru Ucraina.

Amintim că Trump este acuzat de adversarii săi democraţi că a îngheţat aproape 400 milioane de dolari ajutor de securitate destinat Ucrainei pentru a face presiune asupra preşedintelui Volodimir Zelenski să deschidă investigaţii în legătură cu principalul rival al preşedintelui american pentru cursa prezidenţială din 2020.

Trump a numit procedura de impeachment (punere sub acuzare şi destituire n.r.) o vânătoare de vrăjitoare.

Statele Unite au fost cel mai mare binefăcător al Ucrainei după anexarea Crimeii de către Moscova în 2014 care a aruncat relaţiile dintre Vest şi Rusia la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece. SUA au acordat Kievului ajutor de securitate de 1,5 miliarde de dolari în perioada 2014-2019.

Trump a blocat un ajutor militar destinat Ucrainei de 391 milioane de dolari aprobat de Congres în iulie, dar a spus că nu a existat un "quid pro quo" (serviciu contra serviciu) pentru a-l debloca. Ajutorul a fost deblocat până în septembrie.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy