Esper a subliniat că este vorba de 250 milioane de dolari, însă partea americană va controla riguros folosirea acestor mijloace și felul cum Ucraina luptă împotriva corupției.
Șeful Pentagonului a respins categoric părerea că acest lucru influențează asupra procesul impeachment-ului președintelui american, Donald Trump. În același timp, Mark Esper a accentuat că Ministerul Apărării al SUA nu a reținut nicicând ajutorul militar pentru Ucraina.
Amintim că Trump este acuzat de adversarii săi democraţi că a îngheţat aproape 400 milioane de dolari ajutor de securitate destinat Ucrainei pentru a face presiune asupra preşedintelui Volodimir Zelenski să deschidă investigaţii în legătură cu principalul rival al preşedintelui american pentru cursa prezidenţială din 2020.
Trump a numit procedura de impeachment (punere sub acuzare şi destituire n.r.) o vânătoare de vrăjitoare.
Statele Unite au fost cel mai mare binefăcător al Ucrainei după anexarea Crimeii de către Moscova în 2014 care a aruncat relaţiile dintre Vest şi Rusia la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece. SUA au acordat Kievului ajutor de securitate de 1,5 miliarde de dolari în perioada 2014-2019.
Trump a blocat un ajutor militar destinat Ucrainei de 391 milioane de dolari aprobat de Congres în iulie, dar a spus că nu a existat un "quid pro quo" (serviciu contra serviciu) pentru a-l debloca. Ajutorul a fost deblocat până în septembrie.