Pachetul de ajutor ar urma să fie anunțat marți, iar banii vor fi oferiți în cadrul ''Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei''. Spre deosebire de echipamentele, armele și munițiile americane care sunt trimise mai frecvent în Ucraina din stocurile Pentagonului - pentru a putea fi livrate rapid - acești bani urmează să fie cheltuiți în următoarele luni sau chiar ani pentru a asigura viitoarele nevoi de securitate ale Ucrainei.
Inițiativa de asistență va finanța sisteme de apărare aeriană HAWK, muniții de apărare aeriană și drone pentru apărare aeriană. De asemenea, se va cumpăra artilerie, rachete, asistență pentru imagini prin satelit și finanțare pentru întreținere curentă și piese de schimb pentru o varietate de sisteme, potrivit oficialilor. Aceștia au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece pachetul de ajutor nu a fost încă anunțat oficial, precizează Associated Press.
Incluzând acest pachet, SUA au oferit Ucrainei un ajutor militar de aproape 37 de miliarde de dolari de când Rusia a invadat țara în februarie 2022.
Decizia vine în contextul în care Ucraina se pregătește să lanseze o ofensivă de primăvară împotriva forțelor rusești, apărarea aeriană fiind o problemă persistentă.
Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 35 de drone de fabricație iraniană deasupra Kievului, în cel mai recent bombardament nocturn al Rusiei, au declarat luni oficialii ucraineni. Resturile unei drone au lovit o clădire de apartamente cu două etaje din cartierul Sviatoshynski din vestul Kievului, în timp ce alte resturi au lovit o mașină parcată în apropiere, dându-i foc, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, într-o postare pe Telegram.
Bombardamentele rusești asupra a 127 de obiective din nordul, sudul și estul Ucrainei au ucis trei civili, a declarat Ministerul ucrainean al Apărării.
Confruntată cu sancțiuni economice și cu limitări ale lanțurilor sale de aprovizionare din cauza invaziei sale în Ucraina, Rusia a apelat în mod obișnuit la dronele Shahed din Iran pentru a-și consolida puterea de foc. Iar pachetele de ajutor din partea SUA - inclusiv arme și sprijin militar imediat - au inclus sisteme de interceptare a dronelor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News