SUA se pregătesc de „cel mai rău scenariu”: Noi baze în Pacific pentru a contracara amenințarea Chinei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
U.S. Air Force B-52H Stratofortress, sosit la baza Forțelor Aeriene Regale Australiane (RAAF) Darwin, 2018 / Christopher Quail, Pentagon, flickr
U.S. Air Force B-52H Stratofortress, sosit la baza Forțelor Aeriene Regale Australiane (RAAF) Darwin, 2018 / Christopher Quail, Pentagon, flickr

SUA se pregătesc de scenariul cel mai rău, în care China joacă rolul principal negativ. Astfel, liderii americani și australieni au convenit să examineze cum să extindă și să consolideze cele mai îndepărtate baze aeriene din nordul Australiei.

Pentru a contracara amenințarea chineză, Statele Unite plănuiesc să trimită trupe în Australia. SUA va colabora cu instituțiile de la Canberra și în privința schimbului de informații.

Cele două țări au semnat duminică un acord de cooperare militară largă. Astfel că SUA își vor trimite bombardierele în Australia, iar Australia va produce muniție pentru nevoile Armatei americane.

Bazele aeriene australiene vor fi extinse pentru a găzdui avioane americane, iar SUA vor stoca muniție și echipamente militare în Australia. În acest fel, trupele americane din Australia sunt mai puțin expuse la rachetele chineze decât bazele americane din Pacific, cum ar fi cele din Guam, Japonia și Filipine.

Experții militari estimează că aceste mișcări vizează mai puțin apărarea Australiei și mai mult transformarea Australiei într-o bază americană pentru operațiuni în Asia și Pacific, deoarece mulți, după cum scrie TheTimes, cred că un conflict cu China este inevitabil în viitorul apropiat.

 

”Imperialismul” chinezesc

 

Săptămâna trecută, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a catalogat comportamentul Chinei în Pacific drept unul „problematic”. 

El a criticat militarizarea Mării Chinei de Sud de către China. Prim-ministrul australian Anthony Albanese avertiza, încă din iunie, că este necesar să se lucreze la planuri pentru a preveni „cel mai rău scenariu”.

Conform acordului, Australia și America vor înființa un centru comun de informații până în 2024. Oficialii US Defense Intelligence Agency vor fi staționați cu omologii lor australieni la Canberra și vor lucra împreună pe probleme de interes strategic reciproc din regiunea Indo-Pacific.

Măsura nu este una întâmplătoare, dorindu-se evitarea unei situații precum cea de anul trecut. Atunci, China a surprins pe toată lumea când l-a convins pe prim-ministrul Insulelor Solomon să semneze un acord de cooperare în materie de securitate cu Beijingul, stârnind temeri cu privire la o potențială prezență militară chineză la mai puțin de 1.000 de kilometri de Australia.

 

Submarine și baze aeriene

F-18 Hornets se antrenează la Baza Tindal, Australia, 2016 / fotografie de Nicole Zurbrugg, Comandamentul Indo-Pacific al SUA / flickr 

Săptămâna trecută, liderii americani și australieni au convenit să examineze modul de extindere și consolidare a celor mai îndepărtate baze aeriene din nordul Australiei - Scherger din Peninsula Cape York din Queensland și baza aeriană Curtin din nordul Australiei de Vest.

Cele două baze aeriene au acum doar o pistă de aterizare și o dotare redusă, dar ar putea fi extinse cu depozite de combustibil și hangare pentru cazarea avioanelor de război americane, explozivi și muniții.

Înainte de aceasta, bazele mai mari ale Forțelor Aeriene australiene Darwin și Tindal au fost extinse pentru a se pregăti pentru o prezență mai mare a trupelor americane. Baza Tindal va putea primi anul viitor șase bombardiere americane B-52, ceea ce va permite SUA să desfășoare misiuni operaționale folosind bombardiere grele care pot transporta rachete nucleare sau alte rachete de precizie.

Noul acord Australia-SUA se bazează pe planurile ca submarinele britanice și americane cu propulsie nucleară să viziteze Australia mai des anul viitor și pe acordul Aukus încheiat între SUA, Marea Britanie și Australia în martie, conform căruia Australia va primi de la Marea Britanie un flota de submarine cu propulsie nucleară.

De asemenea, SUA își extinde baza industrială militară, scrie Times, ajutând Australia să producă rachete ghidate și rachete, ce vor fi utilizate de ambele țări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel