SUA nu vor oferi Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot. O astfel de decizie ar fi însemnat intrarea soldaților americani în Ucraina

Cătălin Costea |
Data publicării:
Patriot, sursă foto: Raytheon
Patriot, sursă foto: Raytheon

Oficiali de la Pentagon au anunțat joi, 10 martie, că nu vor trimite sistemul avansat de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, deoarece forțele americane ar trebui să intre în Ucraina pentru a-l opera, ceea ce nu este acceptat de administrația Biden.

Decizia vine la o zi după ce oficialii americani au respins propunerea Poloniei de a transfera către SUA și NATO avioane de luptă poloneze MiG-29, pentru a fi ulterior cedate Ucrainei..

Nu există nicio discuție despre instalarea unei baterii de Patriot în Ucraina. Pentru a face acest lucru, odată cu tehnica ar trebui aduse și trupe americane care să o opereze”, a declarat joi un înalt oficial al apărării. „Nu este un sistem cu care ucrainenii sunt familiarizați și, așa cum am precizat foarte clar, nu vor exista trupe americane care luptă în Ucraina.”

O baterie de rachete Patriot este deservită în mod normal de aproximativ 90 de militari. Fiecare sistem include un radar cu antenă matricială fazată, o stație de control și opt lansatoare, fiecare dintre acestea având patru rachete.

„Este nevoie de mult timp pentru a te forma ca operator pentru Patriot”, a declarat Thomas Karako, expert în apărarea antirachetă la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Pe de altă parte, se pare că Israelul a blocat Statele Unite să ofere Ucrainei sistemele mai facile Iron Dome, de teamă să nu deranjeze Moscova. Iron Dome a fost foarte eficient în doborârea miilor de rachete trase din Gaza, dar Israelul s-a împotrivit constant împărtășirii tehnologiei cu alte țări, inclusiv Coreea de Sud fiind restricționată.

În prezent armata ucraineană se bazează în principal pe sistemul de apărare aeriană S-300 de fabricație sovietică. Unele variante mai noi ale S-300 sunt capabile să „ofere o oarecare capacitate de apărare împotriva rachetelor de croazieră și balistice”, potrivit aceluiași centru de studii strategice.

„Sistemele rusești de apărare antiaeriană... operate de ucraineni, sunt sisteme destul de capabile”, a declarat generalul Mark Kelly, șeful Comandamentului de luptă aeriană al Forțelor Aeriene ale SUA, la o conferință din Washington.

 

Statele NATO care operează S-300 ar putea să ajute Ucraina

 

Trimiterea în Ucraina a unor sisteme S-300 suplimentare, deținute de aliații NATO, este una dintre opțiunile luate în considerare, a informat joi Wall Street Journal, în timp ce baza de date Military Periscope arată că Bulgaria și Slovacia dețin în prezent sisteme S-300 în diferite variante.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat miercuri că SUA analizează modalități de a permite Ucrainei să se apere mai bine împotriva atacurilor aeriene la care Rusia apelează tot mai intens ca urmare a rezistenței întâmpinate în acțiunile terestre.

„Opțiunile alternative vizează alți aliați și națiuni partenere din întreaga lume care ar putea avea la dispoziție capacități și sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, și care ar putea fi dispuse să le ofere Ucrainei”, a spus Kirby. „Așa că avem discuții cu multe țări în acest moment privind unele dintre acele capacități, rachetele sol-aer, de exemplu, pe care ucrainenii sunt mai instruiți și mai echipați.”

Dezbaterile pe această temă s-au intensificat în zona politică a SUA, după ce unii republicani au cerut ieri să cunoască informațiile din spatele afirmațiilor administrației Biden potrivit cărora furnizarea de arme mai avansate Ucrainei ar determina Rusia să escaladeze conflictul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel