Stoltenberg: Nu sunt îngrijorat că Trump va retrage SUA din alianță

Jens Stoltenberg / Estonian Presidency, flickr
Jens Stoltenberg / Estonian Presidency, flickr

Liderul NATO a spus că nu este îngrijorat de retragerea SUA din alianță, chiar dacă fostul președinte Donald Trump va câștiga alegerile din noiembrie.

„Sunt încrezător că Statele Unite vor rămâne un aliat ferm” indiferent cine va câștiga, a declarat miercuri secretarul general Jens Stoltenberg într-un interviu, în timpul vizitei sale de zile la Washington.

Șeful NATO a subliniat, de asemenea, sprijinul bipartizan tradițional pentru NATO în Congres, lucru la care a spus că a fost martor marți în timpul întâlnirii cu parlamentarii republicani și democrați la Capitol Hill.

„Am lucrat cu fostul președinte Trump în cei patru ani în care a fost președinte”, a spus Stoltenberg la POLITICO, când Trump a amenințat în mod repetat că va părăsi alianța, în timp ce a tunat că aliații NATO nu reușesc să țină pasul cu angajamentele privind cheltuielile pentru apărare.

Stoltenberg a mai remarcat că criticile lui Trump la adresa NATO nu au vizat cu adevărat alianța, ci țările individuale care nu au reușit să se ridice la angajamentul din 2014 de a cheltui 2% din PIB-ul lor pentru apărare până în 2024. „Este important să asculți”. a spus el, pentru că critica lui Trump „nu este o critică a faptului că NATO nu investește suficient în NATO”.

Călătoria lui Stoltenberg în DC vine la începutul unui an tumultuos pentru alianță, Ucraina și politica internă americană, cu întrebări majore planând asupra acestor relații și viitorul lor împreună.

Chiar dacă sprijinul pentru Ucraina este puternic în unele cercuri republicane, Trump a împins Congresul să renunțe la un plan de finanțare a Ucrainei, Israelului și Taiwanului din cauza unei confruntări cu privire la politica de frontieră.

Remarcile lui Stoltenberg au fost un efort de a lega mai multe probleme care îi preocupă pe parlamentarii americani, arătând că toate problemele – China, Rusia, migrația - sunt interdependente.

„China, Rusia, Iran și Coreea de Nord sunt din ce în ce mai aliniate”, a spus Stoltenberg. „Împreună, ele subminează sancțiunile și presiunea, slăbesc sistemul financiar internațional bazat pe dolari americani, alimentează războiul Rusiei în Europa și exploatează provocările societăților noastre, cum ar fi terorismul, tehnologiile perturbatoare sau migrația.”

Stoltenberg a remarcat, de asemenea, că, în funcție de cota din PIB, majoritatea țărilor europene oferă Ucrainei mai mult ajutor militar decât Washingtonul.

„Toți aliații au sporit investițiile în apărare” de la invadarea Ucrainei de către Rusia, adăugând 450 de miliarde de dolari în investiții interne în apărare în întreaga alianță.

El a numit războiul din Ucraina „un război de uzură” care va cere industriilor de apărare europene și americane să intensifice producția, deoarece „am văzut niște lacune serioase” în producția de muniție.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel