,,Spionul din Marea Baltică’’: Polonia a lansat la apă o navă SIGINT cu care vrea să redeseneze harta securității regionale în fața Rusiei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Nava ORP Jerzy Rozycki. Sursa foto: Saab.
Nava ORP Jerzy Rozycki. Sursa foto: Saab.

Lansarea unei nave la apă este, de obicei, un eveniment industrial marcat de ceremonie și optimism. Însă, când nava este o platformă de spionaj de ultimă generație, iar ceremonia are loc în contextul celui mai tensionat climat de securitate din Europa de la Războiul Rece, evenimentul capătă o cu totul altă greutate. Lansarea navei ORP Jerzy Rozycki la Gdańsk nu este doar un succes pentru industria de apărare poloneză, ci un semnal strategic calculat, trimis direct către Kremlin.

Această navă de informații electronice (SIGINT), prima din cele două comandate în cadrul programului "Delfin", reprezintă materializarea unei noi realități geopolitice în Marea Baltică. Într-o declarație ce a lăsat puțin loc interpretărilor, ministrul polonez al Apărării, Wladysław Kosiniak-Kamysz, a subliniat că nava va "contracara amenințările și actele de sabotaj care vin din partea Rusiei".

Referința este una directă și deloc subtilă. De la invazia pe scară largă a Ucrainei, Marea Baltică s-a transformat într-o arenă a confruntării hibride. "Flota din umbră" a Rusiei, o colecție de nave petroliere și de marfă care operează clandestin pentru a eluda sancțiunile, este suspectată constant de activități de spionaj și sabotaj. 

În acest context, ORP Jerzy Rozycki devine mai mult decât o simplă navă - este un instrument esențial într-un joc de-a șoarecele și pisica purtat în adâncurile și la suprafața apelor din Marea Baltica.

Capabilitățile sale de a intercepta un spectru larg de emisii electromagnetice, de la comunicații radio la semnale radar, oferă Poloniei și aliaților săi o capacitate superioară de a supraveghea activitățile rusești cu o precizie fără precedent.

 

O alianță strategică pe axa Varșovia-Stockholm

 

Însă adevărata poveste strategică din spatele acestui proiect este consolidarea fără precedent a cooperării dintre Polonia și Suedia. Contractul de 620 de milioane de euro a fost semnat cu gigantul suedez din domeniul apărării, Saab, care acționează ca antreprenor principal, integrând sistemele de misiune avansate pe o cocă construită de șantierul naval polonez Remontowa.

Prezența la ceremonie a adjunctului ministrului suedez al Apărării, Peter Sandwall, a contat enorm. "Suedia are nevoie de Polonia. Este vorba despre securitate, dar și despre o viziune comună asupra amenințărilor din Marea Baltică. Și de aceea construim împreună capabilitățile forțelor noastre navale", a declarat acesta.

Această "viziune comună" nu este o simplă formulare diplomatică. Ea este fundamentată pe parteneriatul strategic semnat între cele două țări în 2023 și pe realitatea că, odată cu aderarea Suediei la NATO, Marea Baltică a devenit, de facto, un "lac NATO". Totuși, pentru ca acest statut să fie mai mult decât o denumire pe hârtie, este necesară o infrastructură militară interoperabilă și modernă.

Programul "Delfin" este un exemplu perfect. Navele poloneze sunt bazate pe același design ca al navei suedeze SIGINT, HMS Artemis, intrată în serviciu în 2023. Această standardizare facilitează nu doar construcția, ci și, mai important, schimbul de informații și operarea în comun.

Interoperabilitatea se extinde și la recenta achiziție de către Polonia a două avioane de avertizare timpurie Saab 340 AEW, creând o rețea de supraveghere puternic interconectata.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel