Sindicatele aeronautice și navale acuză Ministerul Economiei de lipsă de dialog. ASIAAN salută dezvăluirile ministrului Miruță privind sinecurile, dar îi cer măsuri concrete pentru industrie

Comandamentul Flotei, Constanța. Foto: Forțele Navale Române
Comandamentul Flotei, Constanța. Foto: Forțele Navale Române

„Sindicatele din 26 de societăți care sunt membre al Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare, Aeronautică și Navală (ASIAAN) încă din data de 23.06.2025 au solicitat noului ministru al economiei Radu Miruță o întâlnire pentru a face o radiografie reală a situației a acestor capacități”, precizează un comunicat oficial al ASIANN în care sindicatele fac un apel la o întrevedere cu Radu Miruță, ministrul Economiei, în subordinea căruia se află industria de apărare.

„Cu toate acestea au trecut 30 de zile și acest dialog dorit de noi deschis, transparent, constructiv nu a avut loc”, se arată într-un comunicat al ASIAAN.

Sindicatele precizează că „în data de 23.07.2025, ASIAAN a dezbătut și aprobat un program de acțiuni care să aducă la masa dialogului pe ministru Radu MIRUȚĂ și a găsi soluții de redresare”.

„Apreciem dezvăluirile ministrului în presă cu sinecurile, cu salariile nesimțite și nejustificate, acestea sunt lucruri semnalate de noi sindicatele cu ajutorul presei de 20 de ani, dar nu s-au rezolvat”, se mai arată în comunicatul menționat.

În acest moment situația din păcate e departe de a fi roză, iar Alianța Sindicatelor din Industria de Apărare transmite că  „25% dintre societăți nu au comenzi și contracte”, dar probleme sunt și la restul.

„Restul 75% dintre cele cu contracte și comenzi care sunt pe profit se regăsesc în luna iulie fără BVC –-uri aprobate, ceea ce le împiedică să facă investiții, angajări, contractări. Cele cu contracte în interesul național (MFA, BM, explozii controlate mine pe mare, capse, table speciale, cartușe de semnalizare, pulberi) nu au comenzi susținute, nu pot să își facă stocuri de materii prime și materiale”, mai precizează sindicatele în comunicat.

„Lipsa unei strategii reale pentru industria de apărare” și „lipsa unei legislații adecvată bunei funcționări a societăților” sunt și ele menționate de ASIAAN.

„Acest mod de lucru șovăielnic, practicarea de a prezenta doar aspecte cu tentă politicianistă fără măsuri concrete de organizare și îmbunătățire, fără intervenție în rezolvarea celorlalte probleme duc la pierderea inevitabilă a sumelor alocate de Uniunea Europeană pentru Industria de apărare a UE și îngroapă toată industria de apărare românească”, precizează sindicatele.

Sindicatele membre ale Alianței în cer ministrului Economiei o întrevedere și îi cer să „nu mai fugă de noi”.

„Faceți curățenie, noi vă sprijinim, dar hai să nu blocăm ce merge, să revitalizăm pe cele în agonie, să salvăm locuri de muncă, să producem cu motoarele turate la maxim, să producem bani reali pentru Bugetul Statului. Toată Europa se preocupă de aceste lucruri.

Sindicatele ASIAAN invită la dialog ministerul și susțin programele care pot conduce la buna funcționare a Industriei de apărare.

Dorim dialog, nu suntem adepții protestelor, a grevelor, dar nu excludem aceste acțiuni în cazul în care nu ne respectăm ca parteneri sociali”, conchid sindicatele.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel