Serbia, acum candidată la aderarea la UE, a fost supusă unor presiuni din partea Europei pentru a tăia legăturile cu Moscova. Aceasta a votat de trei ori împotriva Rusiei în cadrul ONU, de la începutul invaziei din Ucraina, iar recenta decizie vine să întărească poziția europeană destul de firavă a statului sârb.
"Negociem de un an de zile achiziționarea a 12 aeronave noi și ne gândim, de asemenea, la achiziționarea a încă 12 avioane second hand din altă țară (din vest)", a declarat Vucic.
Serbia și Dassault Aviation au discutat despre achiziția a 12 avioane Dassault Rafale, a informat săptămânalul francez La Tribune săptămâna trecută.
În 2019, Serbia a cumpărat din Franța rachete sol-aer Mistral, iar în 2016 a achiziționat elicoptere de la Airbus.
Croația, care este membră a UE și NATO și inamicul Serbiei în timpul războiului din anii 1990, operează și aeronave Rafale.
Amintim că DefenseRomania a scris despre intenția Serbiei de a achiziționa Rafele încă de la finalul anului trecut. Totodată, în vederea unei eventuale achiziții, Rusia a prezentat Serbiei avioane de luptă Su-30 modernizate la standardul SU-30SM.
Serbia confirmă că e în discuții avansate pentru Rafale și caută cea mai bună modalitatea de a le achita
"Avem un interes în acest lucru (achiziția de Rafale), căutăm cea mai bună modalitate de a le plăti fără a ne pune în pericol finanțele publice", a afirmat Vucic evitând să ofere alte detalii.
Armata sârbă se bazează în principal pe tehnologia sovietică. Operează avioane de vânătoare MiG-29 și elicoptere Mi-35M, iar apărarea antiaeriană constă în principal din sisteme de rachete și radare rusești.
Forțele terestre ale Serbiei folosesc, de asemenea, tancuri T-72 și vehicule de transport de personal de fabricație sovietică.
Vucic a declarat că Belgradul are în vedere și achiziționarea de avioane suplimentare de atac la sol pentru a le înlocui pe cele produse în Iugoslavia. "Există trei țări... există multă concurență acolo", a spus liderul sârb.
Serbia aspiră să adere la UE, dar a refuzat să se alăture NATO, care a bombardat-o în 1999 pentru a scoate forțele sârbe din Kosovo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News