Surpriză de proporții în Serbia: Forțele Aeriene i-au cerut președintelui să cumpere Rafale, nu Su-30SM rusești

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
 Dassault Rafale
Dassault Rafale

După ce Indonezia a renunțat recent la avioanele de luptă rusești Su-35, o altă lovitură se conturează la orizont, la adresa industriei militare aviatice a Federației Ruse – specialiștii militari sârbi preferă avionul de luptă francez Rafale, potrivit ministrului apărării de la Belgrad.

 

„Forțele Aeriene i-au spus președintelui să cumpere avioane „Rafale” de producție franceză, dar după ce  vom face toate analizele, vom vedea ce vor decide forțele armate. Oricum, în discuție este o cantitate uriașă de bani și chestiunea este una strategică”, a declarat ministrul apărării Serbiei,  Nebojsa Stefanovic, pe 28 decembrie, la Radioteleviziunea națională (RTS).

Potrivit publicației Defense World, Rusia a prezentat Serbiei avioane de luptă Su-30 modernizate la standardul SU-30SM, în vederea unei eventuale achiziții.

Cu toate acestea, Belgradul nu s-a decis deocamdată, deși în ultimii ani, Rusia a furnizat Serbiei mai multe echipamente militare, printre care 6 avioane MiG-29, o baterie de complexe de apărare antiaeriană Pantsir, 30 de tancuri T-72MS, rachete antitanc Kornet etc.

 

Dilema Serbiei: Vrea Rafale, dar e dependentă militar de Rusia

 

Avionul de luptă francez Rafale a intrat în atenția Aviației sârbe pentru a fi achiziționat în anul 2012. Dar, la vremea respectivă Serbia nu avea în vedere o modernizare serioasă a forțelor sale aeriene și totul a rămas la nivel de intenție.

Între timp, Belgradul s-a apropiat mai mult de Moscova decât de Occident, Rusia contribuind destul de consistent la refacerea armatei sârbe.

Forțele Aeriene ale Serbiei au două escadrile de avioane tactice de luptă, una formată din 14 MiG-29, iar cealaltă din 12 aeronave Soko J-22  (cunoscut și ca IAR-93, fiind fabricat în comun de Iugoslavia și România).  Resursa lor de viață expiră cel mai târziu în 2030, iar până atunci Serbia trebuie să operaționalizeze noile avioane de luptă.

Piața internațională de aeronave tactice de luptă are o ofertă generoasă în prezent, dar cererea mondială  este una peste așteptări, datorită expirării resursei de zbor în multe țări, dar și pe fondul creșterii tensiunilor internaționale.

 

Tot mai multe state achiziționează aeronave second-hand. Oferta Rusiei privind avioane de generația a patra are în prim-plan Su-30 și Su-35

 

O comandă dată acum, pentru avioane noi, va fi livrată începând cu anul 2027, cum este cazul F-15EX dacă va fi ales de Indonezia și a celor 80 de Rafale care vor fi livrate Emiratelor Arabe Unite.

În aceste condiții, avioanele la mâna a doua au devenit foarte căutate. Vecinul Serbiei, Croația a optat în acest an pentru cumpărarea a 12 avioane franceze Rafale, care vor fi livrate în perioada 2024 – 2025, în timp ce România a ales 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor fi veni începând cu 2022.

Oferta Rusiei privind avioanele de luptă din generația a patra are în prim-plan Su-30 și Su-35, ambele dezvoltate din Su-27. Acestea, cumpărate de noi, au un preț destul de ridicat, fiecare depășind 100 milioane de dolari pentru un avion, iar pe lângă costul destul de ridicat, dacă le va cumpăra, Serbia are mari șanse să intre pe lista de sancțiuni a SUA – CAATSA.

În cazul Indoneziei, Rusia se aștepta oarecum să îi fie refuzată oferta, având în vedere semnalele transmise de ministerul apărării indonezian la începutul anului 2021, dar un eventual refuz al Serbiei va provoca mare deranj la Moscova.

CITEȘTE ȘI: După ce a renunțat „cu inima grea” la Su-35 rusesc, Indonezia ezită între Rafale și F-15EX. Neoficial sancțiunile SUA au blocat afacerea

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel