Separatiștii pro-ruși amenință: O ofensivă a Armatei în Donbas înseamnă sinuciderea Ucrainei ca stat

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata Ucrainei, sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook
Armata Ucrainei, sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook

Situația din Ucraina este foarte tensionată, ambele tabere acuzându-se reciproc că nu respectă armistițiul fragil cu privire la încetarea focului în Donbas.

Ucraina se confruntă cu separatiştii susţinuţi de Rusia în regiunile de est Doneţk şi Lugansk din 2014, după anexarea ilegală de către Moscova a Peninsulei Crimeea. 

Conflictul s-a reaprins recent, mai mulți soldați ucraineni fiind uciși în luptele care au avut loc pe frontul din estul țării în acest an, în pofida armistițiului aflat în vigoare.

Mai multe rapoarte indică faptul că Armata Ucrainei s-ar putea pregăti pentru o ofensivă în Donbas, în zonele controlate de separatiștii pro-ruși, așa-numitele republici autoproclamate - Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk.

 

Separatiștii pro-ruși spun că Ucraina se va sinucide dacă va ataca

 

2. Foto: Sold... (ucraina-soldat-front-donbas-armata_07478200.jpg)

Foto: Soldat al Armatei Ucrainei, pe frontul din Donbas, estul țării. Sursă: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook

 

În cursul săptămânii trecute, liderul așa-numitei Republici Populare Donețk, în cadrul unui mesaj publicat pe site-ul propriu, a avertizat Kievul cu privire la o potențială ofensivă, precizând că o asemenea decizie ar fi echivalentă cu o sinucidere pentru Ucraina.

De asemenea, separatistul pro-rus l-a acuzat pe președintele american Joe Biden că se află în spatele escaladării situației din Donbasul ocupat.

Reprezentantul separatiștilor, Denis Puşilin, reiterează poziția conform căreia Joe Biden are legătură directă cu Maidanul și „lovitura de stat din Ucraina”.

Potrivit acestuia, o tentativă a Kievului de a rezolva rapid conflictul din Donbas, printr-o acțiune militară, ar echivala cu o sinucidere pentru Ucraina ca stat. Liderul separatiștilor spune că Republica Populară Donețk deține o armată solidă care ar face față unei ofensive militare.

Pe de altă parte, Federația Rusă susține doar că monitorizează situația din Donbas și reiterează narativul potrivit căruia Moscova nu intervine în conflict, în pofida numeroaselor dovezi cu privire la implicarea directă a Rusiei, atât prin sprijin militar masiv pentru separatiști, cât și prin sprijin financiar.

Războiul în estul Ucrainei, soldat cu peste 13.000 de morţi de la declanşarea sa, a început la scurt timp după fuga în Rusia a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici şi sosirea la putere la Kiev a forţelor pro-occidentale.

În tot acest climat, Moscova a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea și, deși există numeroase dovezi cu privire la implicarea Rusiei în războiul din Ucraina, Kremlinul neagă acest lucru.

CITEȘTE ȘI: Ucraina este pregătită să atace republicile separatiste, dar se teme de o reacție militară a Rusiei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel