Scutaru: „Rusia nu poate produce rachete Kalibr în număr mare”. Serviciile ruse - cu motoarele turate la maxim pe piața neagră după componente occidentale

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea unei rachete Kalibr de pe o navă de suprafață a Marinei ruse. Foto: Ministerul Aprării de la Moscova via U.S. Naval Institute
EXCLUSIV
Lansarea unei rachete Kalibr de pe o navă de suprafață a Marinei ruse. Foto: Ministerul Aprării de la Moscova via U.S. Naval Institute

Sancțiunile impuse Federației Ruse ca urmare a invaziei brutale și neprovocate a Ucrainei, chiar dacă au fost supraestimate de Occident, provoacă dificultăți majore industriei ruse în producerea rachetelor moderne.

George Scutaru, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și CEO-ul think tank-ului New Strategy Center, a făcut o analiză în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată săptămânal de DefenseRomania, dând exemplul rachetelor Kalibr.

Rușii au probleme mari în a obține componente după sancțiunile occidentale, multe din aceste rachete utilizând tehnologie occidentală. Ca urmare a acestei situații serviciile de informații rusești au motoarele turate la maximum pentru a obține componente prin canale ilicite.

Însă Federația Rusă compensează lipsa acestor rachete prin utilizarea în număr mare a rachetelor sovietice.

„Rusia încearcă să compenseze lipsa unor capabilități mult mai precise de tehnologie înaltă prin număr. Ei au rachete Kalibr, dar nu le pot produce într-un număr foarte mare. Aici presiunea occidentală se vede pentru că lipsesc foarte multe componente care stau la baza construcției acestor rachete. Încearcă prin canale ilicite puse la cale de serviciile de informații rusești să obțină din terțe state asemenea componente. Pot produce însă armament din generația anilor 1980-1990, prin care, folosit la scară largă, vorbim de bombardamente în masă, să obțină rezultate similare cu rachetelor de ultimă generație. Acest lucru crește presiunea pe populație, sunt distrugeri de infrastructură și multe victime civile”, a conchis George Scutaru, CEO-ul think tank-ului New Strategy Center.

Interviul integral în care George Scutaru, CEO New Strategy Center, a analizat războiul rus din perspectiva controlului regiunii de către forțele ruse:

 

Expertul român crede că Occidentul a supraestimat efectul sancțiunilor și a subestimat capacitatea de reziliență a rușilor, amintind că pentru regimul de la Kremlin 

Noi am supraestimat efectul sancțiunilor și am subestimat capacitatea lor de reziliență. Populația rusă, nu mă refer la cele două megalopolisuri Moscova și Sankt Petersburg, nu are un nivel de viață foarte ridicat. Sunt regiuni unde se câștigă lunar 500-600 dolari iar unde posibilitatea de câștiga 2.500 și chiar 4.000 de dolari dacă te înrolezi devine un lucru atractiv.

(...)

Pentru conducerea politică Rusă și pentru Vladimir Putin resursa umană, chiar și rusă, nu contează. Pentru el, chiar și soldații Armatei sale sunt niște consumabili, important e obiectivul politic”, adăugat George Scutaru.

 

Peste 70% din stocul de rachete de crozieră Iskander și Kalibr, deja epuizat

 

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Apărării de la Kiev,  ocupantul rus a lansat de la începutul invaziei pe scară largă nu mai puțin de 1.235 din cele aproximativ 1.844 de rachete de croazieră de tip Iskander, Kalibr și Kh-101 pe care le deține.

Astfel, Rusia ar mai deține doar 609 de rachete de croazieră foarte moderne. 

CITEȘTE ȘI: George Scutaru: Putin nu va avea parte de un puci de catifea și nici de pensie liniștită precum Boris Elțîn

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel