George Scutaru: Putin nu va avea parte de un puci de catifea și nici de pensie liniștită precum Boris Elțîn

Boris Elțîn și Vladimir Putin, în timpul predării puterii în 1999. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
Boris Elțîn și Vladimir Putin, în timpul predării puterii în 1999. Foto: Kremlin

Vladimir Putin își joacă viitorul politic în războiul din Ucraina, iar liderul de la Kremlin știe acest lucru. Iar istoria ne arată că liderii ruși înfrânți militar nu au avut o soartă politică plăcută.

George Scutaru, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și CEO-ul think tank-ului New Strategy Center, a făcut o analiză în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată săptămânal de DefenseRomania.

Expertul a atras atenția că în eventualitatea unei înfrângeri militare a Federației Ruse, nu e deloc exclus ca în cercurile interioare ale Kremlinului, într-o formă sau alta, președintele rus Vladimir Putin să fie sacrificat în urma unei lovituri de stat.

„O înfrângere a Rusiei va determina automat căderea lui Putin. (...) Nu va fi doar un simplu eșec militar, ci cred că un asemenea scenariu va determina într-o bună măsură și schimbarea lui Vladimir Putin iar el știe acest lucru”, explică Geroge Scutaru.

 

Putin nu va avea parte de o pensie liniștită precum Boris Elțîn, și nici de un puci de catifea precum Hrușciov în 1964

 

Acesta consideră că o înfrângere militară a Rusiei va determina căderea lui Vladimir Putin, însă liderul de la Kremlin nu va avea parte de o „pensie liniștită”, precum a avut parte Boris Elțîn, și nici de un puci de catifea, așa cum s-a întâmplat în 1964, când Leonid Brejnev, în urma unui puci împotriva lui Nikita Hrușciov, a preluat conducerea Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

Nu cred că Putin va beneficia de o pensie și va fi un pensionar liniștit așa cum a fost Boris Elțîn după ce l-a lăsat la putere pe Putin. Sau nici să aibă parte de un puci de catifea, așa cum s-a întâmplat atunci când Brejnev l-a înlocuit pe Nikita Hrușciov. Probabil că va avea partea de o lovitură de stat și de un sfârșit destul de violent în cazul în care va fi înfrânt. Repet, e doar o posibilitate.

Important e ca noi, lumea democrată, să ne menținem coeziunea, să rezistăm cu bine acestei ierni și să menținem constant ajutorul acordat Ucrainei, astfel încât acest război să se termine prin înfrângerea Rusiei. Fiindcă altfel Rusia nu se va opri. Ea va avea un comportament la fel de violent față de Georgia, față de Moldova și va continua să pună presiune pe statele baltice. Federația Rusă nu va renunța la comportamentul revizionist dacă va câștiga în Ucraina”, a explicat George Scutaru, în intervenția sa pentru DefenseRomania.  

CITEȘtE ȘI: Rusia nu a renunțat la Insula Șerpilor. Scutaru: Hărțuirea României de către Armata rusă ar pune presiune pe zona economică exclusivă

Interviul integral în care George Scutaru, CEO New Strategy Center, a analizat războiul rus din perspectiva controlului regiunii de către forțele ruse:

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel