Scandal diplomatic între Bulgaria și Rusia. ”Eliberarea” Armatei Roșii, mărul discordiei

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Pe 5 septembrie 1944, URSS a declarat război Bulgariei. Până atunci, Bulgaria a fost loială Germaniei, deși formal s-a declarat țară neutră.

Noul guvern democratic a căutat să obțină retragerea Wehrmachtului din țară sau dezarmarea, nemții scufundând în final 74 de nave militare germane în Marea Neagră. În ciuda acestui fapt și a declarație de război proclamata de Sofia Germaniei, Armata Roșie a ocupat Bulgaria pe 8 septembrie. O zi mai târziu, pe 9 septembrie, un grup de comuniști, cu sprijinul unor ofițeri de armată, au efectuat o lovitura de stat, răsturnând guvernul bulgar legitim. Timp de 45 de ani, țara a fost un satelit fidel al Moscovei, întreaga istorie in Bulgaria fiind interpretată exact în același mod ca și în Uniunea Sovietică: „Armata Roșie victorioasă a eliberat Bulgaria de fascism".

După prăbușirea URSS, relațiile cu Bulgaria au rămas destul de amicale. Deși actualul guvern din Sofia susține sancțiunile împotriva Rusiei, el dorește, de asemenea, să participe la proiectele energetice rusești și să se distanțeze de acuzațiile pe care țările occidentale le fac împotriva Moscovei în legătură cu cazul lui Serghei Skripal. La rândul său, Moscova a indicat în mod repetat că nu așteaptă gesturi neprietenoase din partea Sofiei.

 

”Eliberarea” Bulgariei de către Armata Roșie, mărul discordiei

 

Dar, în vara anului 2019, totul pare că s-a schimbat.

Cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la evenimentele din 1944, la Centrul Cultural Rus din Sofia a fost pregătită o expoziție intitulată „Eliberarea Bulgariei". Ea urma sa se deschida pe 9 septembri fiind, potrivit organizatorilor săi, o varianta bulgară a expoziției „75 de ani de la eliberarea Europei de Est de nazism", organizata in Rusia.

Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Externe din Bulgaria nu a fost de acord cu această interpretare a istoriei, publicând o notă de protest în care spunea: „Fără a nega contribuția sovietică la înfrângerea nazismului în Europa, nu trebuie să uitam că scuturile armatei sovietice au adus popoarelor Europei Centrale și de Est o jumătate de secol de represiuni, care au înăbușit conștiința civică, au deformat dezvoltarea economică și ne-au izolat de dinamica proceselor care au avut loc în țările europene dezvoltate". Ministerul de Externe bulgar a cerut ambasadei ruse „să nu susțină teza istorică dubioasă privind "eliberarea de fascism".

Pentru oficialii ruși o astfel de reacție a fost neașteptată, deoarece acțiunile Bulgariei, membru al UE și NATO, în ceea ce privește Federația Rusă, au fost întotdeauna prudente. Astfel, nota Ministerului de Externe bulgar a provocat o reacție furtunoasă la Moscova.

 

Rusia protestează diplomatic

 

Ambasada Rusiei în Bulgaria și-a exprimat oficial protestul, menționând că este „descumpănită" de faptul că astfel de declarații au fost făcute înainte de a lua cunoștinta cu tema expozitiei, scopul căreia este exclusiv familiarizarea publicului bulgar cu materialele de arhivă din Rusia, se arată pe pagina oficială de pe Facebook a ambasadei.

Leonid Slutski, președintele comitetului pentru Afaceri internaționale al Dumei de Stat, a declarat că "negarea rolului URSS în eliberarea Europei de nazism" este "o minciună istorică, orbire și ingratitudine", care se mărginește cu "blasfemia".

La randul sau, deputatul în Duma de Stat, membru al Comitetului Afacerilor Externe, Serghei Jelezniak, a anunțat că o astfel de declarație a Sofiei este o altă verigă a „campaniei anti-ruse dezlănțuite de rusofobii occidentali, cu scopul de a discredita misiunea istorică a țării noastre în lupta împotriva fascismului”.

 

Bulgaria spun că URSS le-a ”ocupat” țara

 

Senatorul rus Franz Klințsevich a declarat că Sofia este acum „la doar un pas de a nega rolul Rusiei în eliberarea Bulgariei de sub jugul otoman".

Mihail Miagkov, directorul științific al Societății Istorice Militare Ruse (condusa de ministrul Culturii, Vladimir Medinski) a declarat agenției oficiale TASS că elitele conducătoare ale Bulgariei încearcă să uite istoria "Marelui Război pentru Apărarea Patriei" și să minimizeze rolul Uniunii Sovietice în eliberarea țării de sub dominatia nazista.

Cu toate acestea, istoricii bulgari privesc evenimentele din 1944 într-un mod ușor diferit.

Ludmil Spasov, profesor la Universitatea din Plovdiv, a declarat într-un interviu acordat Deutsche Welle că URSS a ocupat Bulgaria: „În următorii 50 de ani, marionetele din Moscova au condus Bulgaria, find pusă sub semnul întrebării în mod repetat problema existenței statului bulgar: în calitatea de a 7-a republica a Iugoslaviei sau a 16-a republică a URSS".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel