S-a copiat 1:1 până și racheta aer-aer americană AIM-120, tocmai lansată dintr-un MiG-29. Și nu China a copiat-o, surprinzător

Darius Muresan |
Data publicării:
Rachetă aer-aer nord-coreeană, lansată cu mare fast dintr-un MiG-29, copie a AIM-120 AMRAAM. Photo source: KCNA via Militarnyi
Rachetă aer-aer nord-coreeană, lansată cu mare fast dintr-un MiG-29, copie a AIM-120 AMRAAM. Photo source: KCNA via Militarnyi

AIM-120 AMRAAM, racheta aer-aer care a intrat în serviciul SUA în 1991, însă de atunci dezvoltată și upgradată în versiuni de ultimă generație, a fost copiată recent de un stat rival SUA. Și nu, nu este China, așa cum am tinde să credem, mai ales în contextul în care chinezii au un spionaj industrial uluitor și reușesc să copieze tehnologii americane.

E vorba de Coreea de Nord. Care a prezentat un avans semnificativ al capabilităților sale militare, în contextul în care a prezentat cu mare fast o nouă rachetă aer-aer ghidată prin radar activ, integrată pe avioanele de vânătoare MiG-29.

Demonstrația bineînțeles supravegheată de liderul Kim Jong Un în timpul unei vizite la Divizia 1 Gardă Aeriană a Forțelor Aeriene ale Armatei Populare Coreene, marchează un pas important în eforturile Phenianului de a-și moderniza o forță aeriană învechită.

Această evoluție schimbă capacitățile de luptă aeriană ale țării, trecând de la sisteme de scurtă rază, învechite, la armament modern cu rază extinsă de acțiune (BVR – beyond-visual-range). Sunt desiguri îngrijorări în rândul puterilor regionale, inclusiv Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite.

 

Noua „copie” a rachetei aer-aer americane AIM-120, prezentată cu mare fast în Coreea de Nord. Ce știm despre aceasta la prima vedere

 

2. O rachetă ... (racheta-aim-120c-8_21823500.jpg)

O rachetă AIM-120D-3 prezentată la uzina Raytheon din Tucson, Arizona. AIM-120D-3 este cea mai recentă variantă a AMRAAM-ului dovedit în luptă, dezvoltat în cadrul programului ''Form, Fit, Function'', cunoscut sub numele de F3R. Sursa foto: Raytheon

Analiștii militari ucraineni ai publicației Militarnyi subliniază că noua rachetă aer-aer nord-coreeană e o copie aproape identică cu AIM-120 AMRAAM. Desigur, nimeni nu se referă la performanțe aici.

Însă dimensiunile rachetei sunt identice sau cel puțin foarte apropiate de cele ale rachetei americane AIM-120 sau chiar ale celei chinezești PL-12. Totodată, aripioarele aerodinamice frontale au vârfuri ascuțite, trăsătură caracteristică pentru versiunile A și B ale rachetei AIM-120, precum și pentru PL-12.

În același timp, aripioarele de coadă au o formă unică, care nu se regăsește la nicio altă rachetă cunoscută din această categorie. Trebuie menționat că, având în vedere dimensiunile rachetei și forma conului frontal, este probabil ca aceasta să fie echipată cu un cap activ de autodirijare radar, iar caracteristicile sale sunt comparabile cu cele ale omologilor străini, având o rază de acțiune estimată între 90 și 120 km, mai precizează sursa citată. 

Totuși, în prezent nu se cunoaște în ce măsură noua rachetă este integrată în sistemele avionului MiG-29. Nu este exclus ca lansarea prezentată de nord-coreeni să fi fost realizată exclusiv prin intermediul sistemului de autodirijare al rachetei.

 

„Copia” AIM-120 americană a fost lansată de un MiG-29 nord-coreean

 

1. Rachetă ae... (racheta-mig-29-coreea-de-nord_85304800.jpg)

Rachetă aer-aer nord-coreeană, lansată cu mare fast dintr-un MiG-29, copie a AIM-120 AMRAAM. Photo source: KCNA via Militarnyi

Racheta, prezentată în imaginile difuzate de presa oficială, a fost lansată de un MiG-29 și reprezintă un salt calitativ pentru aviația nord-coreeană, care până acum s-a bazat pe tehnologie sovietică depășită. Cei de Bulgarian Military citează agenția nord-coreeană KCNA, și spun că racheta a fost dezvoltată pe plan intern, dar ajung la aceeași concluzie: Designul său seamănă izbitor cu sisteme avansate precum AIM-120 AMRAAM american sau PL-12 chinez.

3. Rachetă ae... (racheta_aim_120_63341600.jpg)

Rachetă americană aer-aer AIM-120 AMRAAM

Cu o rază estimată între 90 și 120 de kilometri, racheta nord-coreeană este echipată cu ghidaj radar activ, permițând urmărirea țintei după lansare fără intervenție suplimentară – o îmbunătățire majoră față de rachetele R-27 cu ghidaj radar semi-activ, utilizate anterior.

În ceea ce privește platforma de lansare, MiG-29 este un avion de vânătoare cu două motoare, de generația a patra, proiectat în anii 1970 de biroul Mikoyan-Gurevici al Uniunii Sovietice, pentru a contracara avioanele americane F-15 și F-16. Coreea de Nord operează între 35 și 40 de astfel de aeronave, majoritatea staționate la baza aeriană Sunchon, la aproximativ 50 km nord de Phenian.

În ceea ce privește AIM-120 AMRAAM, România se află și ea printre statele care tocmai au achiziționat aceste rachete care vor fi integrate pe F-16 ale României. Dar nu doar noi, așa cum analiza recent DefenseRomania, și Bulgaria a ales acest tip de rachetă. La fel cum a făcut-o un alt stat din regiune, e vorba de Polonia. Atât Polonia cât și Bulgaria au ales achiziții de F-16, ultima alegând chiar varianta Block 70 Viper, cea mai modernă versiune. Programul Bulgariei este în derulare, primind recent primele avioane.

CITEȘTE ȘI: Rachete aer-aer AIM-120 pentru avioanele F-16 ale României și Poloniei. Polonezii cumpără dublu față de noi, dar plătesc triplu

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel