Rușii susțin că incidentul cu drona MQ-9 Reaper a condus la reducerea eficienței misiunilor de cercetare ale NATO deasupra Mării Negre

Ionel Copcea |
Data publicării:
Avion rusesc Su-27 și dronă americană MQ-9 Reaper. Foto: The War Zone
Avion rusesc Su-27 și dronă americană MQ-9 Reaper. Foto: The War Zone

După ce pe 14 martie o dronă americană de tip MQ-9 Reaper, în valoare de 30 de milioane de dolari, s-a prăbușit în Marea Neagră, în urma unui incident în care au fost implicate două avioane de vânătoare Su-27 aparținând Forțelor Aerocosmice ruse, SUA au început să evite zborurile în proximitatea Peninsulei Crimeea.

 

Potrivit presei ruse, acest lucru rezultă atât din datele prezentate de portalul suedez Flightradar24.com, care permite monitorizarea în timp real a poziției aeronavelor, cât și din scurgerile recente de documentele secrete ale Pentagonului și serviciilor de informații americane.

După cum susțin jurnaliștii ruși, zilele trecute, experți de la ziarul american The Washington Post au studiat cu atenție situația aeriană și documentele apărute pe Internet. Aceștia au ajuns la concluzia că șeful Departamentului american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat ca dronele și aeronavele pilotate ale Forțelor Armate ale SUA să nu zboare mai aproape de 80,4 kilometri de Peninsula Crimeea. Probabil că există un ordin scris corespunzător, a cărei prezență nu a fost anunțată. Acest lucru este indicat și pe o hartă cu regiunea Mării Negre, pe care sunt marcate zonele în care pot zbura echipamentele aeriene de cercetare ale SUA.

Publicația americană a reamintit, de asemenea, că, la sfârșitul lunii septembrie 2022, un avion de vânătoare rusesc de tip Su-27 a lansat o rachetă în imediata apropiere a unei aeronave de cercetare RC-135 Rivet Joint aparținând Forțelor Aeriene britanice, care “efectua o patrulă de rutină deasupra Mării Negre”.

Astfel, dronele de cercetare RQ-4 Global Hawk, RQ-170 Sentinel, MQ-9 Reaper, precum și avioanele de cercetare radioelectronică RC-135V/W sau alte aeronave militare ale SUA și aliaților acestora au fost îndepărtate de Peninsula Crimeea.

Partea rusă susține că acest lucru face ca statele membre NATO să nu mai poată folosi eficient radarele și sistemele de cercetare, care determinau și transmiteau Kievului locațiile exacte (coordonatele) ale tehnicii militare rusești pentru iluminarea țintelor și dirijarea rachetelor, în special în Regiunile Herson și Zaporojie.

Comentariul autorului: Cu toate că partea rusă sugerează că NATO și-a pierdut capacitatea de a culege informații din Regiunea Mării Negre pentru că anumite mijloace de cercetare nu se mai pot apropia de Peninsula Crimeea, lucrurile nu stau chiar așa.

Alianța Nord-Atlantică dispune de sateliți și de alte mijloace de cercetare, care pot suplini absența dronelor în proximitatea Peninsulei Crimeea. De altfel, trebuie subliniat faptul că, pentru o anumită perioadă de timp, la începutul invaziei militare rusești, niciun mijloc de cercetare, pilotat sau nepilotat, din cadrul NATO nu a mai ieșit deasupra Mării Negre.

Acest lucru nu a însemnat însă că Alianța nu a mai cules informații din regiune. Mijloacele de cercetare aliate au fost redirecționate în spațiile aeriene ale României și Poloniei, de unde își îndeplinesc în mod eficient misiunile.

Probabil că, acesta este și unul dintre motivele care au determinat conducerea Departamentului american al Apărării să decidă îndepărtarea mijloacelor de cercetare la distanțe sigure de Peninsula Crimeea, în urma incidentelor aeriene în care au fost implicate avioanele de vânătoare rusești. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel