Ruşii insistă ca nava de desant "Minsk" ar urma să fie reparată: O fostă navă a Marinei ucrainene devine ''donator de piese de schimb''

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Federația Rusă vrea să reconstruiască nava de desant distruă "Minsk" cu componente de la o fost nava ucraineană. În imagine nava de desant Konstantin Olshanski care a aparţinut Marinei ucrainene, dar a rămas în Portul Sevastopol în urma anexării
Federația Rusă vrea să reconstruiască nava de desant distruă "Minsk" cu componente de la o fost nava ucraineană. În imagine nava de desant Konstantin Olshanski care a aparţinut Marinei ucrainene, dar a rămas în Portul Sevastopol în urma anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia.

Presa rusă de propagandă susține că anumite componente de pe o fostă navă a Marinei ucrainene ar putea fi folosite pentru a readuce în stare tehnică operaţională marea navă de desant Minsk, care a fost de fapt distrusă în urma atacului efectuat de ucraineni asupra portului Sevastopol, din 13 septembrie 2023.

 

"Se ia în considerare opțiunea de a restabili tehnic a navă de război Minsk prin utilizarea sistemelor, dar şi a mai multor componente, aflate pe o navă din ''proiectul 775'', similar ca design și "uitat" în Portului Sevastopol, începând cu anul 2014, susțin propagandiștii ruşi, făcând referire la nava Konstantin Olshanski care a aparţinut Marinei ucrainene.

Având în vedere imaginile actuale din satelit realizate asupra Sevastopolului ocupat temporar, pare puțin probabil ca rușii să poată restaura nava  de luptă Minsk, care a fost distrusă serios în urma atacului din 13 septembrie 2023.

Totuşi, propagandiştii ruşi lansează ipoteza că nava de desant avariată "Minsk" din cadrul Proiectului 775 este luată în considerare pentru restaurare sau reparare. Există posibilitatea de a utiliza componente și sisteme aflate pe nava "Konstantin Olshanski", care este inactivă de mai mulţi ani de zile, pentru a restaura nava de desant "Minsk".

Pe scurt, nava "Konstantin Olshanski" este luată în considerare că sursă de piese și sisteme pentru restaurarea navei Minsk.  Totuşi, analiştii publicaţiei ucrainene Defense Express sunt de cu totul altă părere.

Aceştia amintesc că este puțin probabil că ruşii să poată folosi nava ''Konstantin Olshanski'' ca sursa de piese de schimb, deoarece acesta era deja într-o stare avansată de degradate în 2014, atunci când a căzut în mâinile rușilor.

Potrivit rapoartelor mass-media de la acea vreme, marinarii ucraineni au reușit să distrugă unele sisteme de la bord și cel puțin unul dintre motoarele acestei nave, iar surse rusești spun că întreaga unitate de propulsie de pe Olshanski a fost complet avariată, adică ambele motoare diesel 16ZV/40/48 fabricate în Polonia, fiecare cu o capacitate de 21.000 de cai putere.

Merită, de asemenea, amintit faptul că, în timpul Pactului de la Varșovia, toate navele de asalt amfibiu din cadrul Proiectului 775 au fost construite la șantierul naval Stocznia Polnocna din Gdansk. Cu alte cuvinte, ruşii vor avea nevoie şi de piese care azi se găsesc în Polonia şi la care acesul le este clar restricţionat.

Rușii au capacități limitate chiar și pentru a repara, ca să nu mai vorbim de restaurarea completă, a navelor din Proiectului 775.

Defense Express aminteşte de august 2022, când ruşii aproape că au fost nevoiți renunţe la două nave de asalt din acest proiect din cauza unor probleme apărute la motoarele acestora.

Din cauza sancțiunilor occidentale, Federația Rusă nu a mai putut cumpăra componente pentru motoarele diesel ale navelor Proiectul 775. Ultima achiziţie de piese de schimb pentru aceste motoare a avut loc în 2018, dar injectoarele cumpărate au fost defecte.

De asemenea, merită amintit aici că, chiar înainte de februarie 2022, propagandiștii ruşi "aruncau" diverse ipoteze despre viitorul navei Olshansky - ar fi urmat să  fie parte din Flota rusă a Mării Negre.

Dar acum, rușii înșiși confirmă că "veştile" lăsate atunci de mass-media nu a condus la nimic concret și, aparent, problema a fost starea tehnică a navei Olshansky, în special sistemele sale de la bord.

Mai exista un ultim aspect al acestei povești care trebuie analizat. După cum am putut vedea pe imaginea din satelit de mai sus, nava de desant Minsk este într-o stare atât de gravă încât este imposibil să fie reparată.

Acest lucru ridică o întrebare foarte importantă nu numai cu privire la ceea ce ruşii aveau de gând să utilizeze de pe naval Olshanski, ci și cu privire la locul unde aveau de gând să pună aceste componente pe nava de desant Minsk, care a fost de fapt distrusă până la temelie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel